torsdag 28 februari 2013

Vårkänslor, djupa tankar & vackra ting!

Igår var det strålande solsken, vindstilla & facila fyra-fem grader, fåglarna sjöng och snön smälte bort. Så efter en intressant föreläsning om social innovation gick därför jag och tre klasskamrater och åt en mumsig vegetarisk lunch på Davidshall och satt och snacckade bort två timmar. Sen strosade jag långsamt till bussen och bara njöt. Detta betyder så oerhört mycket för mig. Vilken underbar tid jag har framför mig, den bästa på året, mars till augusti! Bara tanken på att jag ska få fortsätta utbilda mig, att jag ska hinna umgås med vänner/nya bekantskaper och ha intressanta diskussioner om allt man lär sig, att jag ska kunna vara utomhus och verkligen uppleva våren, det är en sådan ynnest. Skola, vilken underbar uppfinning! 
 
Tänker också mycket på mina livsförändringar, hur det kan vända så snabbt. För två år sedan var jag mammaledig, för ett år sen produktutvecklare på väg in i väggen, nu student. Tala om tvära kast, men jag älskar det, älskar att jag vågade lämna det trygga men dåliga, att jag hade modet att testa det nya oprövade. Det blev ju faktiskt jättebra. Och just nu är jag och mitt liv i fas, jag slipper försöka springa snabbare än jag orkar, jag slipper stå still när jag vill utvecklas och jag kan välja ett tempo som passar mig. För även om jag mår mycket bättre i kroppen, behövs det fortfarande inte alltför mycket stress för att de gamla symptomen, hjärtklappning, huvudblurr och ont i bröstet ska komma tillbaka. Därför är skolan bra för mig på många fler sätt än bara chansen att utvecklas och lära nytt.
 
Det intressanta är att jag har 3-4 tjejer i min klass med exakt samma tankar. Som hoppat av ekorrhjulet för att de inte vill mer. För att de fastnat i stressträsk, dålig miljö och noll stimulans. Ibland funderar jag på om det är en begynnande trend? Oviljan att snurra snabbt, att stiga av och ta en titt på sig själv och livet ur en annan synvinkel. Att våga förändras. Visst blir det växtvärk, en omgivning som ska försöka hänga med i förändringarna. Men slutresultatet kan inte bli annat än bra, det är jag helt övertygad om. Vissa vänner lär försvinna på vägen, vissa växer sig närmre och nya kommer till. Vissa egenskaper och självbilder lär också försvinna men nya kommer till. Igår produktutvecklare, idag student. Imorgon journalist? Designer? Healer? Heminredare? Författare? Egen företagare? Möjligheterna är oändliga och det tycker jag känns spännande, fantastiskt kul och lite läskigt. Framtiden får visa vägen. Och just nu är skolan alldeles tillräcklig för mig. En paus, en chans att andas, en chans att bygga en ny plattform för resten av livet. Jag har 30 år kvar att jobba, så det är viktigt att det blir bra, eller hur? ;0)
 
Jag lovade att visa lite nätbutiker jag gillar och här kommer ytterligare en, Elsas hem. Tyvärr får jag säga att ekologi lyser med sin frånvaro så ska jag vara helt konsekvent och miljövänlig så blir det få köp härifrån. Men fina saker har de!
 

 
Mycket fint men ganska dyrt, Odd Molly & Greengate är inte superbilliga. Dessutom verkar Odd Molly tyvärr inte ha hört talas om kemikalier, står noll om det på deras hemsida... Ska man uppmuntra sådant? Tveksamt...
 
 
Har även lagt in alla mina nya kort, så här kommer det första:
 
 
 

Idag är det hemmastudier som gäller, kan tipsa om böckerna Cradle to Cradle och 100 sätt att rädda världen, två lättlästa böcker som gör nytta.

Cradle to cradle handlar om avfallsberget vi bygger upp och hur man kan tillverka saker utan att lämna tonvis med avfall på vår stackars planet. En tanke om att varje avfall kan vara grund till en annan produkt, så att även om syntetiska råvaror är mindre bra än naturliga, blir de ofarliga i ett slutet kretslopp. I t ex Danmark har de kopplat ihop fem fabriker som använder varandras avfall (ex plast, polyester osv) till nya produkter/energi, så inget går till spillo och dumpas på någon soptipp. Smart va?

100 sätt att rädda världen är en smart liten bok med 100 lättlästa och roliga tips på hur man kan, som enskild person, göra skillnad för vår planet. Tips som att äta mer vegetariskt, köpa krukblommor istället för besprutade snittblommor, stänga av allt standby på kvällen, köpa kvalitet framför kvantitet, köpa mest begagnat, undvika plast, flyga mindre, åka mer tåg, tvätta i 40 grader istället för 60 och äta ekologiskt m fl.

Enkel, lättbegriplig med massa bra tips, skrivet på ett kul sätt! Eller vad sägs om punkten 8: "Ät en älg. Skogen är full av ekologiska djur som fött upp sig själva utan hjälp av kraftfoder, konstgödsel, traktor, diesel och uppvärmda lokaler. Energin som går åt för att få fram ett kilo nötbiff till köttdisken är fem gånger högre än för älgbiff. Väljer du rådjursfärs och svenska rotfrukter istället för broiler med influgen isbergssallad har du minskat middagen koldioxidutsläpp med 72 procent. Godare blir det också". Ha ha, jag menar, vem har någonsin tänkt på det? Och ändå är det så otroligt logiskt!

Man blir så medveten om hur sjukt hela vårt samhälle är uppbyggt. Konsumtion, slit- & släng, ett måste av ständig tillväxt, en sjuk planet och ledsen natur med döende djur. Om mitt 2012 var Kemikalieutrensning så blir 2013 Miljöräddning!

Och bara för att avsluta med något kul: Igår köpte maken till lunch, helt omedvetet, en ekologisk fullkornspizza på pizzerian! Hans kollega såg något chockad ut & även min make när han insåg vad han gjort! Tala om vad det undermedvetna programmerar handlingar ha ha ;0)

Ha en bra dag där ute! Det ska jag :0)

tisdag 26 februari 2013

Ekologisk skönhet del 75!

Ja, även om jag inte skriver något så händer det en hel del på den naturliga skönhetsfronten. Tyvärr tråkigheter. Först och främst har jag upptäckt att tråkiga ingredienser figurerar i s k naturliga (ej EKO-certifierade) produkter.
 
Som exempel Burt´s Bees som innehåller Phenoxyetanol, ett ämne som tyvärr är tillåtet i ekologiska produkter... Det är en förening mellan fenol (ett giftigt vitt pulver som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen). I säkerhetsinformationen om Phenoxyetanol kan man läsa att det är kraftigt irriterande för ögon och hud samt är farligt vid förtäring, inandning eller upptagning genom huden. Ämnet är giftigt för njurarna, nervsystemet samt levern och upprepad eller långvarig exponering för ämnet kan orsaka skador på dessa organ samt andningsorganen. Vidare informeras det om att Phenoxyetanol kan orsaka reproduktiva defekter (utvecklingsdefekter på fortplantningsorganen).

Phenoxyetanol blir tyvärr allt vanligare som konserveringsmedel i kroppsvårdsprodukter för baby och barn, även i sådana som marknadsförs som milda, säkra och barnvänliga. I USA gick FDA ut och varnade för att en salva innehållande Phenoxyetanol som marknadsförs till ammande mödrar med ömma och såriga bröstvårtor, kan orsaka problem i andningsorganen eller diarré och kräkningar hos barn. Vidare används Phenoxyetanol som bedövningsmedel på fiskar i samband med veterinärbehandling eller konstgjord befruktning. Detta kan vara värt att tänka på då man spolar ut sina kroppsvårdsprodukter innehållande ämnet i avloppet… som sedan transporteras vidare till naturen.
 
Blir man trött eller??
 
Dessutom hittade jag Inci-listan till det solpuder jag önskat mig i födelsedagspresent, Nuxe:
 
 
 
Så här står det på Elevens hemsida där märket Nuxe ligger under kategorin Ekologiskt & Naturligt:

Naturlig skönhet från NUXE

NUXE grundades redan 1957 av en parisisk apotekare. I början av 1990-talet övertog Aliza Jabès, en kvinna som fascinerades av aromaterapi och växtterapi, företaget och varumärket tog ny fart. Idag har NUXE utvecklats till ett flaggskepp inom naturkosmetik och är ett av de bästsäljande varumärkena på apoteken i Frankrike.
NUXE tillhandahåller unik expertis som är tillgänglig för alla kvinnor och som kombinerar naturlighet, effektivitet och sensualitet. I genomsnitt har 80% av ingredienserna naturligt ursprung och härstammar från farmakopi och gamla medicinaltraditioner från hela världen.
Få märken i kosmetikbranschen har fått så många utmärkelser och hyllningar som NUXE.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NUXE föreskrifter:

 • Föredrar naturliga aktiva ingredienser.
 • Inga mineraloljor.
 • Inte portilltäppande produkter.
 • Inga syntetiska färgämnen.
 • Inga animaliska ingredienser.
 • Kliniska effektivitetstester på slutprodukterna utförda under dermatologisk kontroll.
 • De flesta av NUXEs produkter använder sig av ett exklusivt & patenterat konserveringssystem utan parabener & fenoxyetanol

 • Ja, just det. De flesta produkter använder sig inte av parabener... Hur är det då med solpudret? Vad sägs om talk som andra största ingrediens, lite mysigt Phenoxyethanol, några olika silikoner samt inte mindre än fem (!) olika parabener? Inkl de två farliga som är bevisade hormonstörande... Naturligt?! Jag blir så (ursäkta ordvalet) jälva förbannad!! De är inte ekocertifierade, det hade aldrig godkänts. Men att de ligger i fel Kategori hos Eleven, det har jag argsint påpekat till dem! Hade jag jobbat på Plus hade den åkt direkt i soptunnan!!! Usch & blää, kan man ha mesigare lagstiftning än den kring hygienprodukter?
   
  Så därför hoppar jag direkt över till en RIKTIG naturlig sak. Nämligen hur man enkelt gör egen kroppspeeling. Jag har varit sugen på en som heter Naturligtvis sockerskrubb men den kostar 115 kr. Så jag testade istället ett oerhört enkelt recept som jag fått via tidningen Lantliv.
   
   
  Man tar följande och blandar ihop:

  2 dl socker, 1 dl olivolja och 2 msk honung. Sockret peelar fint & olivoljan gör dig mjuk som en bebis. Honungen har antibakteriella funktioner, så jag gissar att det fungerar som ett naturligt konserveringsmedel? Blir i alla fall en fin konsistens som dock behöver röras om innan användning. Jag har min i en glasburk i kylen och efter en vecka har jag inte märkt några konstigheter. Tänk vad billigt, naturligt & enkelt bra hudvård kan vara!

  Och jag som alltid tyckt hemmagjorda tvålar & dyl har varit lite lite fjantigt. Dags att omvärdera den fördomen :0)

  Och så bara en liten parantes. Jag har äntligen hittat en riktigt bra ekologisk mascara! Den heter Une & finns på Åhléns, Eleven & snart även Kicks. Yippie, säger jag :0)

  Så här står det om den på Elevens hemsida:

  Ecocertifierad mascara ger fantastisk volym tack vare naturliga vaxer som bivax, carnaubavax och sheasmör, och håller i upp till 16 timmar tack vare xantangummi. Borsten är specialdesignad med korta strån som fångar upp även de allra minsta fransarna, är enkel att tvätta bort och doftar svagt av honung.
  • Oftalmologiskt testad.
  • 100% av ingredienserna har naturligt ursprung.
  Så den litar jag åtminstone på :0)

  Nu ska jag hålla kväll i en timme, sen är det nattedags. Mycket i skolan just nu med massa intressanta föreläsningar! Imorgon ska jag ta bussen 06.45, tjoho... Natti natti!

  söndag 24 februari 2013

  Lite galna bokmärken!

  Igår var jag på Scrapträff hela dagen och mös. Träffa likasinnade, pyssla i lugn & ro, det är riktigt härligt faktiskt! Lite ny inspiration hittade jag allt & sex nya kort blev det! Ska försöka fotografera dem i veckan, trots mycket skolnärvaro. Men tills dess får ni njuta av helknasiga bokmärken som jag hittade på en pysselblogg, minns tyvärr inte vilken... Men de är gudomligt söta, tycker jag! Och användbara, perfekt, jag är ju lite allergisk att göra saker som inte fyller någon funktion, så dessa föll verkligen i smaken! :0) Papper från Panduros 6x6-block, som är designat av en av mina duktiga f d arbetskamrater Annika, riktigt retromumsiga med en härlig vårkänsla tycker jag!
   
     Nu ska jag fortsätta se en film jag fastnat i, Burlesque, med Cher & Christina Aguilera! Jisses, hur man nu kan fastna i den men men... Han en trevlig vecka där ute! :0)

  fredag 22 februari 2013

  DIY, deo och dags igen!

  DIY = Do It Yourself & det är precis vad jag har gjort! För drygt 3 år sedan gjorde jag fina etiketter till mina glasburkar i köket. Men nu började de bli slitna, några var inaktuella och några saknades. Så jag satte min i nyinredda hörnan och gjorde några nya :0)

  Så här såg de ut för 3,5 år sedan!
  Och så här ser de nya ut! Först hade jag tänkt köpa mina favorittags på Panduro (se de ovan) men så tänkte jag återvinning & ekonomi istället, jag har ju massvis med spillbitar i en låda. Sagt & gjort klippte jag till dessa, som dekorerades med washitape, hjärtan & diverse alfabetsstickers!

  Och då blev det så här färgglatt istället! Nu är alla 22 burkarna dekorerade & sakerna lätta att hitta igen!

  Från burk till urk...

  Jag skrev ju HÄR om vilka problem jag haft med de ekologiska deodoranterna innan, men ta i trä så har mina köp levererat! Nuxe fungerar super även om Soapwalla är lilla strået vassare. Den sista, Fresh, har jag inte hunnit testa än men nu har jag åtminstone två deodoranter jag kan lita på. Skönt! Så därför rekommenderar jag båda ovanstående till er som vill byta!

  Och så tänkte jag kortfattat berätta om IVF-planerna & mötet vi hade. Det första som berördes var att de två privatklinikerna i Malmö går ihop till en, Cura har köpt Öresundskliniken. I nuläget verkar det som att vi därför kommer göra alla delar av behandlingen på Öresundskliniken. Sådär, men inget man kan påverka. Det positiva är att deras sommarstängning (6 v) upphör, så antingen kommer de ha stängt ett kort tag eller inte alls. Och det öppnar ju upp för många par som vill göra IVF under sommaren, inte vi dock. I alla fall, vi ska göra ett försök i slutet av april & ev ett ytterligare försök (färsk- eller, ännu hellre, frysförsök) i juni, sen tar vi paus. Läkaren var vid glatt mod för oss men menade samtidigt att endast 25% av IVF-par får tillbaka något att stoppa i frysen, därför skulle vi inte ha några förhoppningar på den biten (& det suger!). Kan ju ärligt tillägga att om vi inte kommer få tillbaka något till frysen på de närmsta försöken kommer vår IVF-resa bli betydligt kortare. För:

  1. Varje försök kostar oss drygt 25-30 000 kr
  2. Jag HATAR sprutorna
  3. Det blir så långa behandlingar med hormoner osv som jag inte mår bra
  4. Det ökar risken för blodproppar

  Men en sak i sänder. Nu ska jag först dubbelkolla om jag har ärftlighet när det gäller blodproppar, vill minnas att MVC tittade på det när jag var gravid med Nellie? Ska höra med dem, för om så är fallet bör jag ta medicin i förebyggande syfte.

  Nu ska jag i all fall masa mig till skolan, dags för redovisning av grupparbete nr 3! Då lillan varit sjuk i veckan har jag vabbat on-to så ska bli spännande att se övriga gruppens arbete! Ciao så länge & trevlig fredag på er!

  tisdag 19 februari 2013

  16 tips för miljön & dig!

  Jag har nu landat i den nya kursen & ÄLSKAR den! Design för hållbar utveckling. Vad innebär det? Jo:

  Under introduktionskursen skrämdes vi upp ordentligt och fick massa nyttig men ledsam information om hur det står till med vår stackars lilla planet. Hur dåligt vi människor hanterar djur och växter samt den viktiga lärdomen (& här kände jag mig duktigt prickad) att det räcker inte att ha tygpåsar med till affären, handla ekologiskt eller sopsortera. Jag har redan lärt mig så otroligt mycket och det har ändrat hela mitt synsätt! Så... Jag MÅSTE få dela med mig lite av min nyfunna lärodom. Så kanske någon av er hoppar på förändringståget också?
  
  Filmen som upplyste mig! Från 2006 och svensk, finns på Youtube.
   

  Lite kort fakta:

  - Om alla konsumerade som vi i västvärlden skulle vi behöva 5 planeter för att klara oss.

  - Idag är 15-30% av alla djurarter på jorden utrotningshotade.

  - Sedan 1900-talets början har vi konsumerat lika mycket energi som från första dokumenterade människan fram till 1900-talet.

  Ser man till 100 år tillbaka har det hänt så oerhört mycket i vårt samhälle. Jag hoppas verkligen ni tar er en funderare på följande information och förslag. Kanske vi tillsammans kan göra skillnad?  1. Idag mäts lycka i konsumtion istället för relationer, vi arbetar nästan all vår vakna tid för att tjäna pengar och konsumera, men hinner knappt umgås med nära och kära. Vi lämnar bort våra barn på dagis för att kunna arbeta och därmed konsumera mera. Alla får göra sina egna val men deltid är kanske inte bara av ondo? Trota att jag, genom mina studier, halverat min inkomst upplever jag ett lugn och en nöjdhet med mitt val. Jag har upptäckt hur få saker jag egentligen behöver och är nu inne i en sälja kvantitet, ersätta med kvalitet-period. Vem behöver egentligen 35 par skor? 14 par värmeljuskoppar? 12 dukar? Eller 7 vinterjackor? Nä, att gå i skogen eller läsa en lånad bok på biblioteket gör mig lika nöjd. För att inte tillägga att hämta dotterna två timmar tidigare en fredag och baka ihop :0)  2. De senaste 30 åren har stadsbyggnation byggts för bilisterna, städerna är anpassade med dubbla filer och parkeringar överallt. Gående och cyklister har fått anpassa sig till den byggnationen. Tystnaden och naturen har fått ta stryk. Människor mår inte bra i en biltät miljö. Tänk om vi hade parkeringshusen utanför staden och cyklade med hyrcyklar/åkte buss/åkte spårvagn i innerstaden? Massa cafeér och gröna områden överallt. Kanske en lekplats utanför H&M? En bokskog vid tågstationen? Mysig tanke eller hur?

   

  3. I Skåne bygger vi massa nya hus på de bästa odlingsjordarna i världen samtidigt som vi måste importera tonvis med mat för att överleva. Om transporterna stod still i en vecka skulle butikerna i princip vara helt tomma. Tänk att ha björnbär/hallon/äpplen istället för vanliga träd/buskar på gatorna eller ha varsin odlingslott att hämta grönsaker ifrån. Odla i stan är en community som finns, Hållbar stad har massa intressanta ideér. Titta in på deras hemsidor och inspireras!

  4. Bild Greenpeace. Bara i EU produceras 8,7 miljoner ton elektroniska sopor varje år. Endast 25 % av detta avfall samlas in, återanvänds och återvinns trots att dessa sopor innehåller en rad giftiga ämnen och kemikalier, och klassas som farligt avfall. En stor del av avfallet hamnar istället på soptippar i Afrika eller Asien och förstör naturen och skadar människor.
  5. Majoriteten av produkterna idag innehåller olika kemikalier, vilket i princip gör dem omöjliga att återvinna. Om de återvinns, måste fler kemikalier tillsättas för att kompensera för den minskande kvaliteten. Detta kallas down-cycling. När de inte går att återvinna slängs de på en växande sophög där kemikalierna går ut i luften, ner i grundvattnet och förstör djur och natur. Tänk om man istället tillverkade produkter där komponenterna lätt gick att separera och återanvändas. Då skulle t ex en stol, efter sin livstid, gå tillbaka till fabriken, komponenterna separeras och återvinnas för att skapa en ny stol. Noll avfall skulle uppstå. Teorin kallas "Cradle-to-cradle" och finns idag, om än i liten omfattning. Bland annat Nike håller på att ställa om till detta tänk.


  6. Köttproduktionen är en av de mest energikrävande sakerna på vår jord. I Indien äter invånarna i genomsnitt 5 kg kött per år medan vi i Sverige äter drygt 85 kg per person och år (en ökning med 50% sedan 90-talet). Att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden. Kött kan ge upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp än grönsaker, bönor och linser. Om alla åt vegetariskt en-två gånger i veckan motsvarar det en minskning av koldioxidutsläppen från ungefär 233 000 bilar under ett år. Meatfree Monday är ett initiativ av Paul McCartney med döttrar, kanske något att testa?

  Bild Greenpeace. Fyra av sex testade H&M-plagg innehåller förbjudna kemikalier. Nu har de gått med på att fasa ut alla kemikalier till 2020.
  7. För att tillverka en t-shirt förbrukas 350 liter vatten och 2,5 dl kemikalier. I Sverige köper vi 24 kg textil per person och år. Det är lika mycket som får rum i sex tvättmaskiner. 1994 var det 15 kg. Genom att köpa begagnat sparas hela 97 procent energi in, liksom stora mängder kemikalier och vatten, jämfört med om samma plagg skulle ha nyproducerats. Organisationen Myrorna samlar varje år in 10 000 ton textilier. Det motsvarar en besparing på 100 miljarder liter vatten. Om du handlar begagnat används kläderna ännu en tid och ett nyinköp stryks.  8. Idag tillverkas produkter för att hålla en kort livslängd så att vi måste köpa nya produkter, vilket företagen tjänar massvis med pengar på. Mobilföretagen lockar med ny mobil var 18:e månad, platt-TV:n håller i tre år innan man "måste" köpa en större, bättre. Trenderna avlöser varandra inom modet & trendkänsliga handlar kollektioner två-tre gånger per år. Idag är identitet oerhört viktigt för oss, en identitet som skapas genom konsumtion. Förra veckan tackade jag nej till en Iphone 5, min Iphone 4 fungerar alldeles utmärkt. Jag köper skor som ska hålla flera säsonger. Vad kan vi använda lite längre, vad kan vi göra avkall på?


  9. Visste du att vår årskonsumtion av buteljvatten motsvarar 367 000 ton gods som ska transporteras?Totalt förbrukas lika mycket energi som 16 000 oljeeldade villor under ett år. Och då har vi världens godaste kranvatten... Ta drickflaska med istället för att handla nya petflaskor.

  Och så små saker som hjälper:

  10. Lågenergi-/LEDlampor lever längre än vanliga konventionella. Sen kan man ju diskutera kvicksilvret...

  11. Standby-läget på elprodukter drar också ström. Stäng av helt och hållet. Dra ut laddningssladdar som inte används.

  12. Minska på plasten. Bra för miljön, bra för dig.

  13. Köp kvalitet. Varar längre, funkar att sälja/skicka vidare på en andrahandsmarknad.

  14. Välj ett elbolag med förnybar el. De påverkar inte koldioxidutsläppen.

  15. Tvätta smart. Förtvätta inte. 40 grader istället för 60 grader halverar energiförbrukningen. Skippa sköljmedel. Välj bra tvättmedel utan tensider.

  16. Köp mer second hand. Testa bytardagar med vännerna, många produkter är perfekta att byta/köpa begagnade (kläder, böcker, leksaker, DVD-filmer, bijouterier, inredning mm). Handla second-hand på Tradera, Blocket, loppisar, Loppi eller diverse hjälporganisationer som Myrorna eller Erikshjälpen.

  Vad kan du göra? Vad kan jag göra? Flera bäckar små... Så kanske det finns något kvar av planeten att lämna över till våra barn. Kram!

  söndag 17 februari 2013

  Dagens durkslag & vårens virila planer!

  Hej därute!
   
  Hoppas ni haft en skön helg! Här har det varit en lugn helg med brunch, långpromenad i Bokskogen och kalas med schlagerfest! Låtarna som gick vidare, nja... Men en fest är det dock! :0)
   
  Idag har vi städat & lagat mat till veckan. Är så skönt att fixa 2-3 middagar på söndagen, så behöver man inte stå med allt i veckan! Inspirerande svärföräldrar som har lärt oss det :0)
   
  Veckan har passerat utan VAB, tjoho. Nellie avslutade sin penicillinkur i torsdags, vi hoppas hon håller sig (& oss!) friska nu ett tag. Men det kallas ju inte Vabruari för inget...
   
  Har även gjort färdigt i min fina hobbyhörna som jag fick ett ryck med häromkvällen. Ändrat om totalt, kommer före-efter bilder snart. Det har dessutom hjälpt för jag har pysslat lite kulsaker sedan dess, kommer snart bild! Har inte pysslat på kvällarna sedan jag började arbeta för 1 1/2 år sedan men nu kommer det små kreativa ryck då och då, roligt! Men korten har nog tagit en frivillig paus & ersatts med lite annan pappershobby och så är jag sugen på att sy lite... Vi får se.
   
  Denna fina sak överraskade maken mig med på Alla hjärtans dag, blev himla glad! Inte nog med att det är rosa och superpraktiskt med fötter, det är en symbolisk gest för att han är med på plastbantningen här hemma! Och det värmer mer i hjärtat, än något annat. :0) Så nu stryker jag symboliskt detta från min önskelista!
   

  I veckan som kommer är det fokus på (ännu) ett grupparbete i min kurs, det tredje på två veckor. Känns lite både och. Kul att samarbeta med folk, men skönt att bara behöva bry sig om sig själv. Det verkar som om hela terminen består av grupparbete och vi är indelade i fasta grupper. Så det är bara att hugga i! Men saknar ändå förra kursens individuella prestationer, där man valde nivå själv, nu är vi sju personer (som inte känner varandra) som ska enas om en bra nivå.

  Och så ska vi träffa vår läkare på Cura, för att diskutera igenom nästa IVF. Det börjar närma sig nästa försök och det är med skräckblandad förtjusning. Men lite peppad igen, vår paus var ett superbeslut så att man sluppit vara inne i karusellen och ha fokus på trevligare ting. Men sprutorna är lika spännande som alltid... :0(

  Strategin för våren ser ut så här: IVF-försök i mars/april. Ev en embryoåterföring (kallas FET = frozen embryo transfer eller något liknande) i juni om vi inte blir gravida vid IVF & om vi får något embryo till frysen. Vid negativt besked på båda de försöken tar vi paus fram till hösten. Dels stänger vår klinik i sex veckor, dels vill jag inte ha några försök under sommaren. Då ska man vara ledig & njuta av sommaren.

  Men visst slår det mig att i maj är det ett år sedan vi aktivt började försöka skaffa syskon till Nellie. Eller som den klassiska kommentaren jag fick av en icke insatt häromveckan "Slappna av så löser det sig, du vet ju inte hur det funkar utan preventivmedel denna gången"... Eh, jo, det vet jag. Jag slutade med dem i maj 2007 & började aldrig igen. Jaja, alltid kul att chocka någon..! Eller som mamma brukar säga: "Den sista idioten är inte född än"! Ha ha så sant!

  Nu ska jag dammsuga & ikväll plugga lite. Kram på er därute!

  torsdag 14 februari 2013

  Alla hjärtans dag!

  Idag är det ju Alla hjärtans dag! Så en extra stor kram till alla därute! Idag blir det hämtemat & mysfilm, i övrigt spartanskt. För inte tilltalar nallar & hjärtan mig längre, nä, tid med familjen blir det istället ;0)
   
  Har jag gjort fler Valentinkort då? Nej! Andan har inte fallit på. Däremot har det, efter en make-over i hobbyrummet, pysslats lite annat. Här kommer ett smakprov på en Art Journaling-bok jag påbörjat till Nellie, vi får väl se hur mycket man gör inuti, men 4 uppslag är åtminstone klara ;0)
   
  Och framsidan passar definitivt till Alla hjärtans dag, för vem äger hjärtat mitt, om inte min dotter!
   
  Om ni tycker den är lite suddig är det för att det är en bild snappad av min Iphone :0)
   

  Hoppas ni får en mysig dag där ute!

  onsdag 13 februari 2013

  Snart 35!

  I helgen påminde pappa mig om att det är mindre än en månad till min födelsedag, tiden går verkligen fort! Tänk att lilla jag ska bli 35 bast, konstigt! Då räknas man till vuxen eller? ;0)
  Känner mig som högst 25 fortfarande & det är väl härligt!
   
  Jag har i alla fall börjat titta på presentönskningar och hittat lite smått & gott. En del är verkligen dyra, men drömma får man väl? ;0)
   
  Detta är även tänkt som lite hjälpmedel till släkten, därför ser det ut som en önskelista.
   

   
   
  Massa fint eller hur? Och jag som läser på Högskolan om hur man ska konsumera mindre... Vilket jag verkligen gör, inte minst när jag är student. Faktiskt riktigt skönt att inte ha en jättebudget, man tittar på de saker man har istället, kan jag ändra det jag har, kan jag använda det jag har på ett annat sätt & behöver jag verkligen denna pryl? Man köper det mest nödvändiga, helt enkelt.
   
  Men ibland hittar man inte begagnat & mycket jag önskar mig har att göra med ändringen hos oss, att nyttja ekologiskt mer, att äta bättre, att ha bättre material i köket o s v. En varaktig livsstil med medvetna val, helt enkelt! ;0)

  måndag 11 februari 2013

  Alla hjärtans dag-kort!

  Idag blir det lite gott & blandat här på bloggen. Jag håller fortfarande på att rensa bland mina internetfavoriter & tror att 60-70% i varje genre nu är borta, skönt :0)
   
  Vi börjar i alla fall med ett kort, med en av Magnolias söta Valentinstämplar:
   
  Och så fortsätter vi med smått & gott i inredningen :0)
   
   
  Från Countrystyle

  Från Nordljus

  Från Fridas gård

  Från Louise interiör

  Fantastisk bricka från Ofelias hus
   Hm, sjukt trött idag... Låter fjantigt men var iväg i skolan mellan 09 & 16 idag, det var längesedan... Och även om skolan har mindre fysisk närvaro, pluggar man & matas med info konstant. Det är utmattande faktiskt. Denna kursen är dessutom mer grupp- & diskussionsbaserad än den förra.

  I övrigt har Nellie snart ätit färdigt sin första penicillinkur & är numera en glad liten tjej igen, de sista veckornas trots & gnäll är som bortsuddat vilket får en att undra hur länge hon egentligen varit sjuk? Jaja, bättre nu åtminstone.

  Även jag mår bättre, så bra att jag avverkar mitt sista besök på KBT på måndag. Skönt men lite skrämmande. Fortfarande lite hjärtklappning & blurr när det blir stressigt men händer sällan mer än en gång i veckan. Funderar ändå på hur jag ska klara av en ny arbetsplats i framtiden. Men det brukar lösa sig, vi håller tummarna för att ödet har bra planer för mig.

  Nu ska jag snart lägga mig. Imorgon blir det en "plugga hemma-dag", det ser jag fram emot :0)

  Kram på er därute!

  lördag 9 februari 2013

  Ellis corner!

  En av mina absolutbutiker har länge varit Ellis corner! Och glädjande nog kan jag fortsätta handla efter att ha kemikaliebantat hemmet, för Ellis corner har definitivt medvetena miljöval. Elller vad säger ni om det här fina sortimentet:
   
   
   
   
  En av deras leverantörer är Iris hantverk (butik i Stockholm) som har mycket fina genuina val inom köksattiraljer, plädar mm. Dessa diskdukar i bomull kan man tvätta många gånger om! Ljuvligt fina färger, eller hur?

  Sugrör i papp, dessa finns även i Leilas butik ;0)

   
  Finaste keramiken med söta texter! Finns även kammarljusstake jag suktar efter!

  Rotborste i genuint björkträ. Så här står det från Iris hantverk:

  I slutet av 1800-talet startades ett litet borstbinderi i Stockholm. Det blev en lyckad rörelse, så lyckad att den finns än idag. Nu, som då dras varje borste för hand av människor som saknar synförmåga. Handgjort och med fingertoppskänsla. 

  När till och med ett sopset kan vara så här vackert, ja då är det kul att städa!

  Ellis corner har även en serie med ljuvliga städprodukter! Detta tvättmedel, med kanel och jasmin, för känslig tvätt som ull och silke. Finns även i vanligt kulörtvättmedel. 100% nedbrytningsbart och miljövänligt. De fylls i återanvändningsbara PET-flaskor och är UK HSE certifierade för icke-giftiga rengöringsmedel för hushållet. Samtliga artiklar görs i Europa.

  Och så har vi sortimentet från Lilla Bruket. Så här skrivs det om företaget: Tillverkningen av Lilla Brukets tvålar och kurbadsprodukter sker i Varberg där kurbadstraditionen vårdats i 200 år. Ingredienserna i våra kroppsprodukter, som tvålar och oljor m.m. är ekologiskt framställda och inga artificiella konsistens-, färg- eller doftmedel är tillsatta.
  Visst blir man så fantastiskt inspirerad! Tänk att det finns så mycket vackra produkter med ljuvligt innehåll istället för rengöringsartiklar i syntetiska material som förstör vår natur! Nästa inhandling till kökets rengöringsdetaljer och redskap blir härifrån :0)

  Trevlig helg!

  onsdag 6 februari 2013

  Vårkänslor!

  Trots tidvis snöfall har jag en pirrande studsande Annica inuti mig som vrålar "vårkänslor"!!! Som att kroppen vet att snart snart kommer de första tecknen. Snödropparna, vintergäcken, droppandet av tö, friska soliga dagar, den första dagen i trädgården, när man lägger jackan osv osv, allt det där härliga vi har framför oss! :0)
   
  Så därför kommer det lite heminredningstips nu, för det går hand i hand med mina vårkänslor. Anledningen till varför nu, är att jag rensat bland de heminredningsbutiker jag shoppat hos på nätet. Kvar blev ca 10 st så jag tänkte beta av dem steg-för-steg helt enkelt ;0)
   
  Först ut är Cosas med sin 50- och 60-talsinspirerande inredning. Inte min favoritstil men jag föll för deras söta papperskit och någon inredningsdetalj.
   
   
  Små dockor man viker till själv, så fint till teak tänker jag :0)

  Små papperscirklar som man kan dekorera med så här...

  ...så här...

  ... eller bara som en fin detalj på bordet, så här!

  Tyckte också mycket om de designade läskflaskorna i trä med text av Ylva Skarp :0) Som sagt, inget som passar hos mig, men ändå inspirerande!
   
  Nu ska jag småtitta på lite fotboll, Sverige - Argentina & bara koppla av!

  De senaste kvällarna har jag suttit framför datorn halva kvällen (& natten) för att bli färdig med ett skolarbete om logistik. Lämnades in imorse så ikväll blir det bara att koppla av ;0)

  måndag 4 februari 2013

  Avgiftning Annica deodorant!

  Funderade ett tag på detta inlägget men ska man guida hela vägen är detta faktiskt en av de svåraste sakerna att byta ut. Häromdagen var jag på ICA & spanade in deras deodorantsortiment för att utröna om där var några som var ekologiska. Men nej. Vissa är free 5, det vill säga att de är fria från bland annat parabener, alkohol och färgämnen så de är definitivt ett bättre alternativ. MEN det bråkigaste av ämnen, aluminiumen, den är kvar. Och den hindrar dig från att svettas normalt. Som jag nämnt tidigare tar det därför ett par veckor innan kroppen rensat ut all slagg som legat kvar... Mums?
   
  I alla fall så började jag min kamp efter nyår och nej, jag är fortfarande årets skunk. Även en av mina favoritbloggar Naturligt Snygg, vittnar om svårigheterna med bra ekologiska deodoranter. Givetvis vill man välja ekologiskt med mindre syntetiska material men inte till priset av att lukta sur svett.
   
   
  Den deodorant jag kämpat med i en månad, men nej, den gör inte sitt jobb.

  Så nu blev jag lite trött på det här tillståndet & surfade runt på jakten efter deodoranter med bästa rykte. Och hittade tre olika som jag ska testa!
   
   
  Först ut är Nuxe Bio Beauté Refreshing Deodorant 50ml. Jag har redan två produkter från dem som fungerar alldeles utmärkt. Finns tyvärr inte i Sverige så ska flörta med min personlige inköpare, pappa ;0)

  Soapwalla Deodorant Cream 57 g. Denna har jag beställt på Indulge.se för facila 125 kronor.

  Sist ut är ännu ett tips från favoritbloggen! Naturally Fresh Deodorant Crystal Papaya Fusion, som finns på Eleven.se för 99 riksdaler.

  Så nu borde det gå vägen! Det är så synd att just detta ska krångla när övergången till hudvård och hårvård bara har gjort allt bättre! Jag är mindre torr i ansiktet, har fluffigt, fint hår och silkeslen hud. Men det hjälper inte när deodoranten är a och o, eller hur?

  Återkommer därför med besked! :0)

  Åh, just det, GI går super, jag mår nu bättre, är piggare och har mindre sug, känner mig också klarare i huvudet! Och vågen visade -1 kg idag men det mest fantastiska var midjan som visade -7 cm..! Taggar mig ännu mer ;0)

  Nu ska det pluggas & skrivas, dottern har halsfluss så hela denna vecka blir det halva dagar effektiv skola, halva dagar lek och stoj! Ha det gott där ute!