fredag 31 januari 2014

Välkommen lilla Moa!

Som ni kanske gissat gjorde hinnsvepningen verkligen nytta!
 
Vid 17 i tisdags började jag få värkar, vid 22 var värkarna tre på tio minuter så vi körde ner till Ystad BB & snodde sista platsen! ;0) Det tog strax över en timme att köra då det fykte (snörök på svenska?) ordentligt på vägarna.
 
Jag skrevs in 23.30 (öppen 2 cm enligt bm) & sen gick det snabbt! Kl.02.30 var jag öppen 7 cm & då tog de hål på vattnet (Moa hade lite för snabba hjärtslag). Kl.03.00, efter 10 minuter krystvärkar var hon ute! Så det var en enorm skillnad mot första förslossningen!
 
Jag är så himla tacksam över att ha fått uppleva en sådan här version också. Jag låg på sidan i sängen och profylaxandades genom värkarna (& sov emellan) fram till 7 cm, sedan tog jag lite lustgas den sista halvtimmen. Jag var medveten hela tiden & trots smärtan (för det gör helvetes jävla ont, ursäkta mig!) var det en otrolig kick! På morgonen fick vi ett rum på BB & vid lunch hämtade maken en stolt storasyster. De åkte hem på kvällen & sen stannade jag ytterligare en natt. Kom hem igår vid 14 & känner mig, trots lite sömn, oförskämt pigg?
 
Inatt har jag ammat dottern tre gånger & sovit emellan, nu har hon sovit sedan 05. Och igår sov hon från 10-20 med lite mat emellan, så gissar att hon också hämtar sig efter sin ankomst.
 
Vi myser hela familjen, ikväll kommer makens föräldrar & imorgon min familj, ska bli roligt!
 
Äntligen är hon här!
 
Moa Cornelia Lindberg
Född 29 januari 03.00
Längd 51 cm
Vikt 4315 g
 
Älskad & såå efterlängtad!  
 
 
Stolt storasyster sjunger för Moa på BB!

Kärlek, jag gråter glädjetårar varje gång jag ser denna bild & hur Nellie håller lillasyster i handen.
Notera att hon hade mikrofonen i andra, ska man ju ha när man sjunger! ;0)
Nu ska vi bara mysa & landa, idag ska vi tyvärr tillbaka till BB för PKU- & hörseltest, hoppas vägarna är snälla... Ska börja snöa igen vid 13...

tisdag 28 januari 2014

Hinnsvept & öppen!

Kom till läkaren på MVC idag & var såå nervös. Jag vet ju att vi har bra argument för igångsättning men man vet ju aldrig hur läkaren reagerar, de är ju rätt härdade vid trötta gravida som gått över tiden, kan jag tänka mig!

Men vi pratade igenom läget och hon tyckte mina åsikter var befogade, så det blev ett väldigt bra samtal. Därefter ville hon försöka hinnsvepa mig. Med tanke på utgången i fredags var jag inte alltför hoppfull, därför grät jag av glädje när hon meddelade mig att jag var öppen 3,5-4 cm och att hinnsvepningen gick bra! Tyckte inte det gjorde särskilt ont, var värre de andra två gångerna faktiskt. Kan fortfarande inte begripa att jag öppnat mig så mycket sedan i fredags, har ju inte känt så mycket? Är detta många omföderskors lott förstår jag att man pratar om ett lättare förlopp! :0)

Dessutom enades vi om att jag inte är igång till torsdag ska jag ringa till MVC så bokar hon en tid på Ystad BB för igångsättnint till mig! Mötet kunde inte blivit bättre, jag är så glad just nu!

Fick dessutom världens energikick så har nu bakat lite kakor, ska provsmaka en nu & sen är det dags för middag! Maken & dottern har invigt pulkabacken under tiden!

Ha nu en härlig kväll därute & håll tummarna för mig, nu blir det snart bebis! :0)

måndag 27 januari 2014

BF+3...

Ja, dagarna rullar på & lillan verkar inte vilja komma ut, suck, suck och trippelsuck. I lördags hade jag en del mensvärk & sammandragningar, men stiltje hela söndagen. Inatt lite mer känningar + att en del av slemproppen kom imorse men sedan stiltje hela dagen... Så det går sakta men säkert framåt, men dagen med stort D vill inte riktigt infinna sig än. Dags för läkartid imorgon, tydligen dags för hinnsvepningsförsök nr 3? Vill bara få ett datum för igångsättning. Gärna innan helgen! ;0)
 
Och så har det toksnöat hela dagen, Svedala verkar ligga i en sänka för vi har betydligt mer snö än grannkommunerna? Så det blir troligen en favorit i repris med vinterväglag in till BB? Men den köper jag rakt av! ;0)
 
Ett kort bjuder jag på idag också, som är med hos Live & Love Crafts med temat "Perfume"
 
 


Nu blir det middagslagning här & imorgon jobbar maken hemifrån, för att avlasta med hämtning & lämning på dagis. Nellie har varit hemma med mig idag, vilket hon är på måndagar. Tycker dock lite synd om henne, man är ju inte överaktiv just nu. Så det känns bra att hon får leka med kompisarna imorgon! Lite konstigt är det ju att när man går på mammaledighet för att vila upp sig innan förlossning & babyankomst, då får storasyskon gå 15 timmar/vecka? Nellie har varit grymt duktig idag men att vila upp sig med en 4-åring hemma, det klingar lite i otakt1 ;0)

lördag 25 januari 2014

Ekologiskt, hållbart, närodlat eller miljövänligt?

För ett tag sedan fick jag en fråga av en väninna som jag har varit tvungen att fundera på. Frågan är verkligen befogad och intressant men svår att besvara. Den lyder ungefär så här:

"Kan jag få en lista på produkter som är miljövänliga och ekologiska till mig och min familj, som inte är alltför dyra och kan hittas på t e x ICA? Har svårt att hinna läsa alla ingredienslistor men vill ändå göra bra val. En lista med produkter och varför de är bra vore till mycket hjälp".

Min reaktion var lite omvälvande för mig själv och tog uttryck i att jag kände mig både lite provocerad och konfundersam men också positivt utmanad.

- Kan jag verkligen få ner 1 1/2 års digert arbete och detektivarbete på en liten lista?

- Kan man vara miljövänlig/ekologisk utan att förstå hela bakgrunden och helheten?

- Produktval är så oerhört individuellt, finns en lista som passar alla? Och från ICA?

Så jag tror att jag måste bryta ner det här. För att själv förstå min reaktion och för att få folk att förstå den grundläggande innebörden.

Ekologiskt, hållbart, närodlat eller miljövänligt?

Jag vet att jag provocerar en del folk genom att skriva "eller" men miljövänligt och ekologiskt och hållbart går inte alltid hand i hand.

Ekologiskt

Att en vara är ekologisk innebär att den till största del innehåller naturliga ämnen utan bekämpningsmedel och kemikalier.

- I ex märkta skönhetsprodukter (Eco-cert mm) kan det innebära upp till 95% naturliga ingredienser.
- I mat har KRAV-märkningen innebörden att produktionen ska ske utan bekämpningsmedel, utan onödiga tillsatser och att den ska vara snäll mot producenten och djuren osv.
- I kläder ska hela processen vara så kemikaliefri som möjligt, odlas utan bekämpningsmedel och färgas så skonsamt som möjligt.

Så när du väljer en ekologisk vara minskar du användandet och exponerandet av kemikalier och bekämpningsmedel, för producenten och dig själv. Men det säger lite mindre om förpackningen eller transporten. Naturskyddsföreningen menar dock att ekologiska val är bättre än närodlat, då bekämpningsmedel förstör mer än tranporten.

Närproducerat

En närodlad matprodukt är inte automatiskt ekologisk men i Sverige använder vi mindre bekämpningsmedel än genomsnittslandet. Dock inget man kan luta sig tillbaka inför. Men transporten bör däremot rimligtvis vara kort. För te x "Bondens marknad" gäller 25 mils radie. Men det finns ingen märkning för denna produktgrupp. Ett företag kan importera ingredienser från hela världen och tillaga den i Skåne, sen märka den "Närproducerad". Ett annat företag kan sälja "svenskt kött" som visserligen är svenskt men som styckats i Asien och packats i Tyskland. Man ska också ta hänsyn till att Sverige är 160 mil långt, det som är närodlat i Skåne behöver inte vara det i Norrland. Men om din butik i Skåne säljer äpple från Kivik, då är det ju närodlat. Och att köpa närodlad och säsongsanpassad frukt & grönt är ju aldrig fel.

Tittar man på övriga produkter och ordet närproducerat tror jag att Sverige som land tolkas av gemene man som närproducerat? Men avstånden mellan norr och söder är detsamma som Skåne till Italien, var drar man gränsen?

Miljövänligt

Ett mycket vagt begrepp. Vi i Sverige tycker vi är miljövänliga när vi återvinner saker, pantar burkar, köper begagnat eller gör om saker för att återanvända dem. Men den allra största belastningen för planeten är vid tillverkning (till ett kg t-shirts behövs fyra kg kemikalier, vid tillverkning av ett kg teknikprodukt uppstår nio kg spillmaterial) och den försvinner inte, även om 10 personer använder en produkt. En miljövänlig produkt är den som aldrig tillverkas. Vi kan inte konsumera oss till att vara miljövänliga. Däremot är en begagnad sak lite mindre miljöovänlig än en ny.

Hållbart

Idag konsumerar vi i västvärlden som om vi hade fyra planeter. I augusti har vårt årsmaterial av natur tagit slut, därefter lånar vi av framtiden. Att leva hållbart är att sluta med denna konsumtion, att minska sin energi- & resursförbrukning. Att omdefiniera hela meningen med livet. Vad livskvalitet är, vad som gör oss lyckliga. Att leva med mindre konsumtion, mindre prylar och färre resor och istället fokusera på vänskap, kärlek, god hälsa, fritid och naturen. Vi kan inte lösa hållbarhet med mer konsumtion av "rätt varor", av fortsatt tillväxt eller att återvinna mer, vi måste stanna upp och gå tillbaka till äldre värden. Den sista generationen att leva hållbart är troligen de födda kring sekelskiftet 1900.

Där har ni grundstenen, hela "tänket" bakom. Skillnader och likheter. Om vi då ska bryta ner det på produktgrupper, ser det ut så här:

MAT

En Ekologisk OCH närodlad vara är det bästa alternativet. Nästbäst är en ekologisk vara, gärna KRAV-märkt. Fairtrade-märkt mat är också bra val, de har krav på visst ekologiskt tänk.

Ekologiskt - mat märkt ekologiskt, främst KRAV-märkt. Om man tycker saker är för dyrt, välj de viktigaste: Banan, vindruvor, paprika, potatis, mjölkprodukter, ägg och kaffe. Mycket kemikalier som du och din familj slipper! Och glöm inte att egna odlade saker är ekologiskt!

Närproducerat - jag tycker frukt och grönt kan vara relevant här, precis som säsongsanpassade val, i övrigt är jag tveksam. Svenska äpplen på hösten, svenska rotfrukter på vintern, plocka jordgubbar på sommaren och odla själv, mer närproducerat än så blir det inte! Titta i grannarnas trädgård efter äpplen. Örter & sallad kan även en nybörjare odla!

Miljövänligt - att sluta slänga så mycket mat, idag slängs 27% av det vi handlar (vilket motsvarar utsläppen från 700 000 bilar på ett år). Att laga middag av rester, äta mindre kött, göra veckomenyer, att hellre lukta på maten än att lita blint på utgångsdatum och att veckohandla är bra exempel på att leva miljövänligt.

Hållbart - om du vill leva hållbart odlar och tillverkar du mer själv. Varför inte ha en bytardag där man kan byta rabarber, äpplen, hemmagjord sylt och saft mot inlagd gurka, osv? Att frysa in sylt och saft förlänger hållbarheten och är lätt att ta fram vid behov. Just nu sparar jag Kesella-burkar som jag ska frysa in sylt i till sommaren. Baka mer eget bröd och kakor, gör inläggningar. Tillbaka till husmodern, helt enkelt.

KLÄDER

Köp främst nödvändiga saker och endast ett fåtal "den är så fin"-saker.
Och jag håller begagnat högst, då slipper man nytillverka.

Ekologiskt - köp främst begagnat, annars är ekologiskt och därefter Öko-tex bättre val än konventionella kläder. Ull är bättre än bomull & polyester då det behövs färre kemikalier vid framställning och efterbehandling.

Närproducerat - en oerhört liten marknad. Kan inte på rak arm nämna något företag mer än möjligtvis de på lokala hantverksmarknader? Men var kommer tyget ifrån?

Miljövänligt - Begagnat från Tradera, Blocket, loppisar, klädbytardagar, arvegods mm. Och du kan jämföra eventuell transportsträcka mot en nyinköpt vara, även en ekologisk.

Hållbart - Ska du vara hållbar ska du konsumera så lite som möjligt. Kanske vi t o m kunde börja slita upp de kläder vi har? Min mamma lagade faktiskt våra kläder, hur många gör det idag?

SKÖNHETSPRODUKTER

Ekologiskt - att köpa ekologiska produkter är bäst för dig och din familj ur ett kemikalieperspektiv. Svenska märken jag gillar är Luxsit (NaTrue-certifierade), Estelle & Thild (ECO-cert) och Weleda (NaTrue-certifierade, Fairtrade). Deodoranter utan aluminium och parabener, naturlig tandkräm, tandborstar av bambu, det finns många bra val att göra, här får man testa sig fram till favoriter, det är oerhört individuellt.

Närproducerat - på lokala hantverksmarknader köper jag ibland ex bivaxsalvor mm.

Miljövänligt - Köp närproducerat, tänk på förpackningen, använd upp det du har innan du köper nytt. Håll saker rena och förvara dem korrekt.

Hållbart - Idag finns massor av bloggar och böcker som visar hur man kan göra egna produkter, peeling, krämer mm. Jag gör ex egen peeling av socker, honung och olivolja, billig & superbra!

LEKSAKER

Ett barn i Sverige har idag över 500 leksaker i genomsnitt (Lego räknas som en leksak osv). Behöver de alla dessa prylar? Nej.

Ekologiskt - köp ekologiska leksaker, med FSC-märkt trä och blyfria färger, köp mindre plast & elektronik. Handla europeiskt tillverkade saker. Bra butiker är Ekokul, Rekolek m fl.

Närproducerat - nja. Lokala hantverksmarknader, men knappt ens där? Och uppfyller de CE-märkning, ska vara tryggt för barnet att leka med.

Miljövänligt - köp begagnat (men ej plast, Lego undantaget), laga saker, begränsa antalet leksaker, byt med vänner.

Hållbart - tillverka själv/ihop med barnen, låt barnen använda lite fantasi! Pinnar, kottar & kastanjer, grytor och slevar mm tycker barn är roligt. Min dotter älskar stenar och burkar, dessa är allt från pengar till mat till djur. Måste man servera färdiga produkter till barnen?

HEMTEXTILIER & PRYDNADSSAKER

Ekologiskt - hellre ull än bomull, hellre rostfritt, trä & porslin än plast.

Miljövänligt/hållbart - Köp så lite som möjligt. Jag gillar att byta textilier & inredningsdetaljer efter årstid men har haft samma saker i 4-5 år nu, ett komplett koncept som fungerar.

ELEKTRONIK

All elektronik idag är ovänlig för miljön, har för kort hållbarhet, är fyllda med kemikalier, utarmar våra mineraler osv. Det finns någon enstaka Svanen-märkt produkt men överlag är elektronik ett stort problem, både vid tillverkning, användning och avfall (på stora dumpningsplatser i Afrika & Asien).

Köp så lite du kan, laga befintligt, köp begagnat och lufta rejält i några veckor vid eventuella nyinköp.

Summa summarum

Så svaren på mina egna frågor blir så här:

- Kan jag verkligen få ner 1 1/2 års digert arbete och detektivarbete på en liten lista?

- Kan man vara miljövänlig/ekologisk utan att förstå hela bakgrunden och helheten?

- Produktval är så oerhört individuellt, finns en lista som passar alla? Och från ICA?

Nej, man måste själv välja vad som ligger en varmast om hjärtat, alla har olika utgångsramar och förutsättningar. Vad man vill byta ut, vad man vill behålla och vad man kan göra avkall på. Man måste välja vad man har råd, tid och lust med.

Och på frågan om ICA/Coop mm, så kan man göra bra val när det gäller maten. Men när det kommer till skönhetsprodukter, städartiklar, blöjor och basvaror som påsar, folie, bakformar mm, då är det kört. De har oftast högst en produktserie bland skönhetsprodukter och i princip noll bland det övriga. Man kan välja oblekt framför blekt papper, man kan välja Svanen-märkt, man kan välja vissa produkter utan tillsatser. Men hela vägen går ingen.

Man hittar heller inte "billiga" produkter bland det ekologiska men det är för att ansvarsfullt producerade varor kostar normalt, medan varor med kemikalier och tillsatser är för billigt.
Idag lägger vi dessutom i genomsnitt 15% av vår inkomst på mat, på 70-talet var det 30% så visst finns det marginaler för bättre val?

För att ge er några tips till er egen "lista" kommer här några alternativa butiker jag gillar/brukar handla hos:

Internet: Jordklok, Softskin, Ekokul, Rekolek, Grön interiör, Little bloom, Sture & Lisa, Blingo, Sonjas textilateljé och Minimundus. Samt begagnat på Tradera, Blocket, Facebook m fl.

Fysiska butiker: Green matmarknad i Malmö, samt ett litet fåtal produkter hos Kicks, Åhléns och Apoteket. Lindex, H&M samt Kapp-Ahl har ekologiskt sortiment, inte minst av barnkläder.

Titta in på samlingssidorna Klimatsmart & Ekologiska butiker för fler tips på butiker. Och för en massa tips på hållbart liv, besök Alternativ.nu!

Det var allt för idag (puh), fyra timmar tog detta inlägget! Nu ska jag hålla helg & kanske kanske föda barn ;0)

fredag 24 januari 2014

BF & VAB!

Ja, idag blir det en hel del förkortningar! ;0)

BF är idag, men ingen bebis på G. Har varit hos min barnmorska, men hinnsvepning var inte aktuellt idag heller, även om saker går på rätt håll. Bl a har mitt blodtryck gått upp lite, vilket indikerar att kroppen förbereder sig på förlossning. Han lite sammandragningar men i övrigt lugnt. Mitt magmått stod stilla i alla fall, skönt!

Så efter barnmorskebesök tog jag & Nellie en tur till ICA för att fredagshandla tacosaker, lite snacks och basvaror. Så nu är vi förberedda på en myshelg åtminstone. Känns inte lika tungt på helgen som när en ny vecka startar, av någon anledning.

Nellie, ja, det blev VAB med henne. Dagis ringde strax innan 12 i onsdags, då hade hon hög feber. Väl hemma fick hon Alvedon & hann dricka en halv välling, innan hon slocknade med flaskan i munnen. Sen sov hon tre timmar och var därefter i princip frisk även om hostan sitter kvar..! Hon är precis som jag & min bror, så fort vi sovit dåligt blir vi febriga & får halsont, men efter lite sömn är det bättre igen. Märkligt egentligen?

Just nu leker vi med lego & pysslar, ingen särskilt ansträngande fredag alltså. Och det är det väl ingen som väntar sig?

Ha nu en härlig fredagskväll på er!

onsdag 22 januari 2014

2 dagar till BF & sommarkänslor (?!)

Det är inte riktigt så tokigt som det låter, men nästintill... För det blir ju lite kul när Australien, som har högsommar nu, kör kort-utmaningar som just handlar om sommaren & så sitter lilla Europa i vinterlandskap ;0) Men kortet i sig var inte svårt att göra, älskar ju lite färg, inte minst nu när det är kallt & kargt ute. Så här kommer ett kort som är med hos MDUC med temat "Summer delights"!
 
 
One of the stamps from Lost & Found, in bright colours!

Painted with watercolour on 300 gr paper and decorated with Glitter Stickles "Stardust".

"Summerfeelings"

And some cute flowers and butterflies!
Ja och så är det ju två dagar kvar, enligt statistiken... Liite mer sammandragningar & tryck nedåt men inte mer. Just idag är jag lite nere, kan bero på att Nellie har hosta & vi varit vakna mellan 01.30-04.00..? Man sover ju inte super innan och ja, inatt blev det än sämre. Så är det med småbarn, helt enkelt. Vi närmar ju oss Vabruari med stormsteg, så lika bra att vara förberedd på det värsta! Hälften av Nellies förskolekompisar går med gröna strängar under näsan...

Så idag blir det mest slumra lite i soffan & kanske pyssla lite?

Hej så länge!

måndag 20 januari 2014

4 dagar till BF & tillväxtultraljud!

Idag var vi på ultraljud för att se om lillan tagit ett skutt i storlek men det verkade inte så. Huvud- & lårmått var normala, däremot var hon gosigt rund kring magen (15% över) så hon har det bra där inne. Hon är räknad till strax under 4000 g till fredag, lättnad säger jag bara. Anledningen till att mitt SF-mått ökat kan lika gärna bero på hur livmoder eller bebis ligger, sägs det.

Har jag dessutom inte fått barn innan den 28:e ska jag träffa läkaren på MVC och diskutera en ev igångsättning, jag ska definitivt inte gå två veckor över tilden i vilket fall som helst, dels då hon är IVF-bebis, dels gör att hon går upp nästan 300 g/vecka och då ligger kring gräsen för stort barn, 4500 g.

Lilla jag hade gärna fått bebis till helgen men vi får väl se ;O)

söndag 19 januari 2014

5 dagar till BF & ett nytt kort!

Nä, det har inte kommit någon bebis än. 70% föds efter beräknat förlossningsdatum så det känns lite dumt att folk börjar fråga två veckor innan. Men kan i alla fall konstatera att jag har börjat få lite hederliga sammandragningar så att kroppen åtminstone övar lite. Om jag inte sätts igång innan räknar jag med att gå över någon vecka med tanke på att det är helt stiltje. Jaja, lite mer tid att pyssla på?
 
Dagens kort är med i följande utmaningar:
 
1. Marvelous Magnolia "Lovely lace"
2. Midweek Magnolias "New stash"
3. Crafty cardmakers "Bear with me"
 
 
Cute bear from Magnolia, my new stash!

Painted with watercolour on 300 gr paper.

Some lace and stars...

... and washitape!

The text "On your day" on a homemade banner :0)
Denna helg har gått i lugnets tecken. Utomhus viner vinden, det småsnöar & är kring noll grader.
Inomhus har vi haft långfrukostar, tänd kamin, vinsterstudion & god grytmiddag. Ev orkar vi oss utanför dörren idag men troligen inte? Det är inte väder för utomhusaktiviteter, shopping känns sådär intressant & diverse aktiviteter för barn: bad, bollhav m m, nej inte sugna... Nellie leker iof sig jättefint med sina nya matleksaker i trä & jag syr det sista på hennes lapptäcke så varför ändra på ett bra koncept? Och söndag är ju vilodag, eller hur? ;0)

fredag 17 januari 2014

7 dagar till BF men nope, ingen hinnsvepning...

Det blev ingen hinnsvepning idag, jag var inte öppen något och då ska/kan man inte bråka med hinnorna. Min livmodertapp var förkortad till 1,5-2 cm, från 5 cm innan och hon bråkade lite med den, aj säger jag bara. Men fick övat profylaxandning. ;0)

Det känns faktiskt helt ok ändå, vet ju att utfallet är oerhört individuellt när man gör hinnsvepning, från de som åker in till BB efter ett par timmar till de som gör 4 hinnsvepningar och ändå inte kommer igång.

Däremot hade mitt magmått (SF-mått) tagit ett skutt så på måndag blir det tillväxtultraljud istället. För att kolla bebisen, mängden fostervatten mm. Eventuellt kommer de sätta igång mig?

Saker blir verkligen inte som man tänkt sig ibland!

Trevlig helg på er därute! Nu ska jag ta en powernap innan det blir fredagsmys med svärföräldrarna!

torsdag 16 januari 2014

8 dagar till BF & ett kort gjort!

Det börjar slå mig att det inte är så många dagar kvar till bebisankomst, så både idag och igår har jag suttit i mitt arbetsrum och gjort Magnolia-kort. Var ett tag sedan sist men det blev inte mindre än sex kort så nu kan jag bjuda på lite mums den närmsta tiden :0)
 
För att komma igång började jag med att färglägga nya fina kitet från Magnolia, sedan letade jag upp en massa utmaningar att inspireras av och därefter la jag ett motiv + en kortstomme + 10-talet mönstrade papper, sen var det bara att sätta igång!
 
Här kommer första kortet! Med det är jag med i följande utmaningar:
 
1. Allsorts challenge blog med temat "Use ribbon but no bows"
2. A gem of challenge med temat "Something new"
3. Lovely hänglar & Magnolia med temat "Anything goes"
 
(Det har verkligen poppat upp högvis med nya utmaningsbloggar & vissa gamla har försvunnit, ska lista dem en dag till er. Bl a har jag hittat nio olika Magnolia utmaningsbloggar!)
 
"For a princess"

 My new stash Magnolia stamp from "Lost & Found", gems in the "corners" ;0)

A lot of flowers!

Ribbons one and two...

... and three!
Och ja, 8 dagar till BF. Mitt humör går i vågor, vissa dagar är jag gråtfärdig, andra tycker jag det är ganska lugnt. Inga känningar, inga sammandragningar, inga förvärkar än. Enda tecknet är att lillan har åkt ner ytterligare en våning, vilket ger strålningar i ljumskarna & mer smärta i nervändarna som gör att jag får gå långsammare.

Just nu längtar jag efter att kunna röra mig obehindrat, att orka leka mer med Nellie & små saker som att hon kan sitta i mitt knä eller bli buren. Att få sova en natt utan smärta eller nästäppa eller att jag bara ligger vaken i timmar utan anledning. Jag längtar efter att få börja träna, gå långa promenader, äta gott utan att få uppstötningar eller att magen blir superspänd, att ha snygga kläder på mig, att kunna knyta mina skor eller ta på strumpor utan att det känns som gymnastik.

Men framför allt längtar jag efter att bli tvåbarnsmamma, att lära känna lillan, klä på henne fina kläder, amma, se hennes leende, att känna på hennes små fingrar och tår, lukta bebis, gå stolt med barnvagnen, att se hur Nellie blir som storasyster & Niklas som tvåbarnspappa.

Och nu när jag ändå är lite krävande så adderar jag en längtan efter våren! ;0) Men just nu snöar det & har gjort hela dagen så verkar som vi får vinter ändå. Och kanske ännu en BB-färd i snöväder?

Sänd mig gärna en tanke imorgon, dags för hinnsvepning då! Hoppas hoppas!

lördag 11 januari 2014

13 dagar till BF & mer sydda saker!

Har inte visat dessa innan men har sytt tre olika set till spjälsängen & barnvagnen, ville ha lite nytt! Ursäkta de dåliga bilderna men dagsljuset, ja ni vet... Och nej, de är inte strukna! Använder strykjärnet högst tre gånger per år, kör med devisen "det rätar ut sig efter hand" ;0)
 
Syns dåligt men detta set är i beige & gammelrosa, båda tygerna från Stoff & Stil. Och en liten skallra till fick vi ju ha :0)

Även hundarna är från Stoff & Stil, det randiga är ett Tilda-tyg!

Svamparna är från Etsy, det ljusrosa är Tilda.

Alla samlade!
Och idag är det 13 dagar till BF, lite mer sammandragningar börjar det bli. Kan ju bero på att vi städat & bakat hela dagen iof sig. Bara kalaset för Nellie imorgon är över kan lillan komma när som helst, tycker jag ;0)

onsdag 8 januari 2014

16 dagar till BF & ekologiskt babynest!

Efter en lång härlig julledighet har även vi nu landat i vardagen! Idag var Nellies första dag på förskolan sedan den 19 dec, hon var lite avvaktande men har samtidigt saknat sina vänner så det var inte en alltför jobbig lämning på dagis! ;0)
 
Med dottern på dagis & maken på jobb har jag plockat ner det mesta av julpyntet. Granen åker också i dagarna, känns lite vemodigt men samtidigt börjar man så smått längta efter lite ljusare dagar och vår. Med en grå, regnig och plusgradig vinter än så länge, är man inte riktigt inne i vinterkänslan. Men skulle bli kallare nästa vecka?
 
Här hemma fortsätter vi att småboa. Maken har skruvat ihop ett skötbord vi fick av vänner, vi har lånat spjälsängsmadrass av andra vänner (vår har fått vingar?), babyskyddet är rengjort och redo samt att igår blev jag färdig med mitt syprojekt, nämligen ett babynest. Dessa fanns inte när Nellie var liten men verkar utomordentligt praktiska och då den ekologiska marknaden är helt obefintlig, blev det till att sy en själv, efter en diger jakt på material!
 
Mönstret är från Stoff & Stil, det ekologiska bomullstyget (Monsters från Cloud9) är köpt på Etsy och den ekologiska ullvadden är från Sonjas textilateljé. Snedslå och anoraksnöre (ej ekologiskt) från Stoff  Stil, liksom bomullsvadden till botten. Pris för material ca 500 kr och det tog mig ca 10 timmar att sy ihop, värst var att trä igenom snöret i snedslån ;0) Men visst blev den fin!
 
Riktigt bubbelgumsrosa faktiskt!

Ljuvligt sött mönster, älskar naiva figurer!


Jag blev så nöjd att jag ska sy en liten modifierad version och ha som skötbordsunderlägg på det lilla skötbordet här nere. Och så har en väninna beställt en till sig, kul!

Ja, nu är det bara 16 dagar kvar till BF! Inga känningar alls om att något är på gång så räknar inte med förlossning inom det närmsta. Istället laddar vi för kalas för vår blivande 4-åring! Imorgon blir det sång & paket, på söndag kalas med kaffe och kaka! Det är en stolt tjej som fyller 4 år och nu betraktar sig själv som stor. Inte minst när vi pratar om lillasyster! Vi har köpt en sparkcykel, lite Skrållan-saker, kläder & lite Hama-pärlor. Dessutom har jag laddat med två fina "storasyster-paket" som hon ska få på BB!

fredag 3 januari 2014

21 dagar till BF!

God fortsättning på er alla, hoppas ni hade en trevlig nyår! Vi hade en mycket trevlig kväll i Oxie, med härligt sällskap (12 vuxna & 8 barn!) & god mat. Vi kom hem 02.30 så dagen efter blev det inte många knop gjorda här hemma. ;0)

Med jul & nyår över för denna gången fokuserar jag ju mest på slutet av gravditeten och förlossningen, inte minst. Den 24:e januari är jag ju beräknad & den 17:e ska jag få göra hinnsvepning (för 50% börjar förlossningen inom 48 timmar, enligt min bm). Kan jag tillägga att jag längtar? Till förlossningen ja, då är man färdig med att vara gravid ha ha ;0)

Men passar också på att njuta, är tänkt att vara min sista graviditet, känns lite sorgligt och vemodigt. Men också skönt & en lättnad, att aldrig mer behöva göra IVF eller att ens kropp kommer vara ens egen & man kan fokusera på träning & bra mat.

Konstaterar i alla fall att de sista veckorna är fysiskt utmanande:

- Senaste veckan har sammandragningarna ökat så kroppen har börjat öva inför förlossningen! De gör inte ont, men hoppas ändå de gör nytta?

- Trycket neråt känns som att man håller på att tappa en melon, man går lite speciellt då ha ha ;0)

- Det hugger till i ljumskarna så att man är på väg ut genom taket!

- Jag sover riktigt dåligt, snittar kanske 4-5 timmar per natt, har tre kuddar på olika ställen & pustar & stånkar när jag vänder mig (gör ont på många ställen då) & snarkar ordentligt, då slemhinnorna svullnat. Min man tycker jag är världens bästa sängkamrat just nu ha ha :0)

- Har ont i fogar, ligament, huden spänner över magen, jag orkar inte särskilt mycket & är otymplig, så maken kör marktjänsten lite mer!

- Lillans sparkar känns & syns ordentligt, magen ser ut som "hela havet stormar" när hon rör sig, ser riktigt roligt ut!

- Och framför allt, jag & familjen längtar efter att få träffa denna lilla personlighet!

Med Nellie gick jag en vecka över tiden (eller 6 dagar, hon är född en vecka efter bf). Denna gång får jag ju inte gå mer än en vecka över tiden men hoppas så klart på tidigare förlossning & sätter stort hopp till hinnsvepningen.

Min barnmorska berättade att omföderskor är lömskare, kan gå från ett par centimeter öppen (man ska vara 10 cm öppen när krystningarna sätter fart) till att krysta på ganska kort tid. Vi får väl se. Jag ska i alla fall åka in om jag har regelbundna värkar med 5 minuters mellanrum, som gör ont & stort tryck neråt. Som jag längtar, skämtade på nyår att någon kunde lägga en smällare under kjolen på mig vid 00.05 ha ha ;0) Men skämt åsido, hon är välkommen när som! :0)