söndag 26 oktober 2014

Mjölkproteinallergi?

Just nu är livet lite upp och ner när det kommer till mat för vår yngsta. Trots att vi började med smakportioner vid 6 månaders ålder & sedan har trugat och kämpat är fortfarande min amning huvudintag. Vi har haft lite diffusa saker vi funderat på, varför Moa blir så lätt blir stopp i magen, att hon fortfarande kräker en del, att hon får röda utslag av gröt och välling, att hon ibland har ont i magen osv. Men tänkt att det kanske är normalt? Ja förutom utslagen kring munnen då. Det känns som överkänslighet eller allergi. Det största problemet för oss är främst att när Moa blir stopp i magen (typ var tredje dag) slutar hon äta mat & vill bara amma, vilket börjar bli ohållbart.
 
Så i veckan träffade vi först en läkare, som inte tyckte saker var så "diffusa" som vi trott. Han valde att testa henne för 9 olika födoämnen, bl a soja, gluten, äggvita, havre, råg, vete, laktos & mjölkprotein. Vi kommer få svar om en vecka ungefär, men vi fick direktiv att börja med laktosfri kost till Moa direkt. Jag gick hem och googlade lite, förstod att omfattningen var betydligt större än "skippa mjölk & yoghurt" (vilket barn under 1 år inte ska äta ändå) & att det kändes mer som mjölkprotein som skulle uteslutas, så jag kontaktade BVC. Efter ett möte med henne går nu jag & Moa på mjölk(protein)fri kost, hon har fått lactulos som ska motverka stoppet & saker börjar falla på plats. Redan nu har vi en tjej som
 
- inte kliar sig kring munnen längre
- inte är lika orolig, stirrig & gnällig vid läggdags
- är lugnare & sover längre
- är hungrigare
 
Än vet jag inte om allt härrör till mjölken eller bara lactulosen, men känslan är bra. Så skönt & helt klart värt det även om jag saknar min kalla mjölk. ;)
 
Så håll tummarna för oss på måndag. Jag vet inte vad som känns bäst, att de hittar något eller att de inte hittar något. I vilket fall, hittar de inget, ska vi remitteras till barnklinik för djupare utredning. Hittar de något, ska vi träffa dietist. Så hjälp får vi i vilket fall, vilket känns oerhört lugnande, för allt detta kämpande tär på krafterna. Och även om jag tycker amning är himla mysigt, hade det varit skönt att inte vara bunden till matning var 3:e timma, ibland behöver även en mamma tid för sig själv :)
 
Nedan kommer ett kort, sedan är det dags för läggdags. Är själv uppe, så att ställa om klockan påverkade nog mer än barnen ;)
 
 

Natti natti :)

söndag 19 oktober 2014

Årets första julkort!

Vädret har verkligen slagit om till höst, även om det fortfarande är 10-14 grader så regnar det och regnar och regnar... Det är mörkare, trädgårdsmöblerna är inplockade, vi har börjat elda i brasan, det har stormat någon kväll. Jag har börjat lufsa omkring i raggsockar/morgonskor och sjalar om axlarna. Höst helt enkelt. Och det är ju då det helt plötsligt händer, det slår till helt oförberett! Nämligen min julmyskänsla, längtan efter julen, snön, julmusiken, all dekor till hemmet och inte minst julpysslet!
Så nedan kommer ett kort. För det är ju faktiskt bara 6 veckor till första advent! ;)
 
Turkost, rött & grönt. Samt en riktigt gammal goding-stämpel från Magnolia!

I övrigt rullar det på. Mest studier, just nu en 500-sidig bok om kognitiv psykologi, zzz, Inte att rekommendera vid tidsbrist, amningshjärna och megaförkylda mammiga bebisar! Men på något sätt går det ändå? Men jag skulle ljuga om jag säger att jag inte såg fram emot den ena kursens sista inlämning, på fredag. Nästa termin har jag sökt lite mer kreativa kurser. Hoppas jag ;)

måndag 13 oktober 2014

Waldorf-dockor & ekologiska dockor!

Det finns lätta saker och det finns svåra saker när man kemikaliebantar. Dockor är definitivt en svår sak. Det finns få alternativ till plasten och många dockor är gjorda av pvc, den värsta sortens plast, med mjukgörande ftalater. Dessutom tillsätter många företag parfym till dockorna, för att de ska lukta trevligt (gömma plastdoften?!). Min äldsta dotter Nellie har två billigare dockor i hårdplast och en fin Skrållan-docka. Hon är av pvc. Men luktar inget och enligt tillverkaren ska de inte ha ftalater i dockan. Men det känns ändå inte bra och Nellie får inte sova med dockan.

Mycket kan man ersätta med alternativ, men dockor är svårt. Jag har letat alternativa dockor länge och trodde att jag fått napp när Petitcollin, en fransk docktillverkare, hävdade att de gjorde parfymfria, ekologiska dockor av vinyl. Men vinyl (polyvinylklorid) är detsamma som PVC, så det var en återvändsgränd. Mjukgöraren är kanske inte ftalater men mjukgörare i någon form behövs. Så nej tack.


Därefter hittade jag en dock vid namn Petit Chose, i naturgummi. Kanske kan fungera? Prisvärt för 520 kr ungefär.

Dessutom hittade jag ljuvliga Waldorf-dockor, inte minst på Facebook & Etsy. Alla är inte ekologiska, men vissa har öko-tex kropp fyllda med ull. Jag skulle välja bort USA och England för deras flamskyddslagar, men kanske finns det några som skulle kunna fungera. Frågan som återstår är då om de är värda sina priser? Från 600-1300 kr/st. De är heller inte CE-märkta så jag skulle inte våga köpa med lösa delar. Nedan kommer i alla fall fem favoriter:

Finns på Facebook. sök på Patatine!

Belambolo på Etsy, från Tyskland. Ej helt ekologiska men har ekologisk ull på insidan.

Bemka från Rumänien. Ej ekologisk.

Fretta, från Canada, ej ekologisk.

Junikate, från Tyskland. Stoppad med ekologisk ull, målad med giftfria färger.

Waldorfdollshop, tyvärr från England. Men hennes "kropp" är ökotex 100-certifierad. Och ullen borde inte bli flamskyddsbehandlad, har ju naturligt flamskydd?
Ja, det är en djungel. Men någon giftfri docka ska mina döttrar äga, hård eller mjuk! Det får bli en födelsedagsmission helt enkelt!!

tisdag 7 oktober 2014

Härliga höst?!

Hela september och början av oktober har ju bjudit på underbart väder! Sol, 15-20 grader och bara lite vind. Jag har verkligen njutit, helgen tillbringades till exempel i t-shirt, i trädgården, där jag städade uthuset, satte de sista jordgubbsplantorna i jorden och gjorde fint bland pallkragarna. Vi har ju börjat putsa om grunden till huset, haft en jättebra murare på plats, som blev klar förra helgen. Så därför tillbringades några timmar med att lägga tillbaka jord och singel över dräneringen. Och så bygger maken på trappan och det kommer bli mycket fint. Jag är djupt imponerad av hans engagemang, kunskap & noggrannhet! Har blivit mycket fint, ska visa er bilder sen.
 
Men tillbaka till hösten! Sen igår har det varit riktigt busväder, blåst, 10 grader & mulet. Även kallat inomhusväder. Så idag ska vi sota skorstenen och sedan inviga med en härlig brasa ikväll, den och lite tända ljus värmer ända in i själen! :) Känner även längtan till puttrande grytor och värmande soppor, blir nog något sådant till middag ikväll?
 
Förrförra helgen var vi ju i Skånes djurpark, campade en natt på deras camping. Söndagen avslutades med en härlig skogspromenad och då kunde jag inte låta bli att fotografera lite. Nedan kommer ett smakprov på detta:
 Jag har även ett litet höstkort på lut, som jag tänkte kunde passa nu i höstrusket ;)
 


Annars rullar livet på och jag älskar våra vardagar. Jag läser ju en hel del studielitteratur och skriver rapporter och oppositioner, vilken tar den mesta tiden på kvällen. Men om 2 veckor är den första kursen klar, det ska bli ganska skönt och jag hoppas få lite mer tid för pyssel, ligger några projekt och tittar på mig som jag längtar att få sätta tänderna i! ;)

Och Moa bara växer, numera en tjej på 73 cm & 8,5 kg. Med en tand uppe tuggar hon nu frenetiskt maten hon får, just nu äter hon frukost, lunch & middag, med lite kompletterande amning. Däremot vägrar hon allt utom vatten i flaskan + att hon får röda utslag kring munnen av gröt och välling så det har vi lagt ner. Så amning på natten har hon inte slutat med än. Hon ska testas för mjölkproteinallergi den 20 okt, sen tar det en månad innan vi får svar. Men hon är glad och nöjd ändå! Hon har numera förstått gåstolen & kör runt med ett glatt leende, jagandes storasyster, pillar på allt hon får fatt i (långa armar jajemen!) och kör på våra tår ;)

Storasyster i sin tur börjar bli riktigt intresserad av bokstäver, att skriva ord och att räkna plus och minus. I söndags var hon och jag i stan (Malmö), vi åt lunch på Espresso House och såg sedan Pettson & Findus på bio, en riktig tjejdag! Bion var en belöning för at hon, sedan 2 månader tillbaka, somnat och sovit själv i sin egen säng, på eget rum. Börjar bli stora tjejen! :)

onsdag 1 oktober 2014

Maxomorra samt stickade saker!

Idag var jag i Malmö med mina föräldrar och handlade lite. Bl a blev det höstskor till mig, från sköna Ecco. De har verkligen hottat upp sin design, kommer definitivt bli fler skor därifrån! Jag var även inne på Liebling och provade Kavats ekologiska boots, tyvärr hade de inte i min storlek, men kommer titta in igen till våren. Dessutom var vi på fina Maxomorra, som öppnat sin första fysiska butik! Deras kläder är ekologiska, certifierade av GOTS & dessa söta rävpyjamasar fick följa med hem, en till varje dotter ;) Deras sortiment var verkligen härligt, fin kvalitet, ljuvlig färgbomb!
 
                                    
 
Dessutom önskade jag presentkort till tjejerna för jag föll som en fura för det här mönstret med ugglor & tänkte mig klänningen till stora dottern samt tröjan med matchande gula velourbyxor till lilla dottern ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inte nog med det, jag har totalt snöat in på grovstickade saker till barnen (& mig själv). Gärna i härlig ull, gärna hemstickat! Har nu beställt en bok samt letat upp ett häfte & tänkte höra med mamma eller svärmor om stickhjälp! :)
 
 
Ju grövre desto bättre, om ni förstår vad jag menar. Givetvis skönt att ta på sig, men lite grovstickat, murrigt, med dova färger & grova knappar. Och så ett par söta kängor & en stickad basker till! :)
Även till mig fick det bli lite grovstickat, i form av denna härliga kofta, från Lindex!
 

Sedan innan blev det även denna långkofta i härligt ljusblått. Vad är det med hösten och denna längtan till löv, skogspromenader, koftor, kängor, tweed & manchester? Baskrar & tumvantar, varm choklad, soppor & grytor? Som en engelsk defekt gen som gjort sig påmind :)