För ett tag sedan fick jag en fråga av en väninna som jag har varit tvungen att fundera på. Frågan är verkligen befogad och intressant men svår att besvara. Den lyder ungefär så här:
"Kan jag få en lista på produkter som är miljövänliga och ekologiska till mig och min familj, som inte är alltför dyra och kan hittas på t e x ICA? Har svårt att hinna läsa alla ingredienslistor men vill ändå göra bra val. En lista med produkter och varför de är bra vore till mycket hjälp".
Min reaktion var lite omvälvande för mig själv och tog uttryck i att jag kände mig både lite provocerad och konfundersam men också positivt utmanad.
- Kan jag verkligen få ner 1 1/2 års digert arbete och detektivarbete på en liten lista?
- Kan man vara miljövänlig/ekologisk utan att förstå hela bakgrunden och helheten?
- Produktval är så oerhört individuellt, finns en lista som passar alla? Och från ICA?
Så jag tror att jag måste bryta ner det här. För att själv förstå min reaktion och för att få folk att förstå den grundläggande innebörden.
Ekologiskt, hållbart, närodlat eller miljövänligt?
Jag vet att jag provocerar en del folk genom att skriva "eller" men miljövänligt och ekologiskt och hållbart går inte alltid hand i hand.
Ekologiskt
Att en vara är ekologisk innebär att den till största del innehåller naturliga ämnen utan bekämpningsmedel och kemikalier.
- I ex märkta skönhetsprodukter (Eco-cert mm) kan det innebära upp till 95% naturliga ingredienser.
- I mat har KRAV-märkningen innebörden att produktionen ska ske utan bekämpningsmedel, utan onödiga tillsatser och att den ska vara snäll mot producenten och djuren osv.
- I kläder ska hela processen vara så kemikaliefri som möjligt, odlas utan bekämpningsmedel och färgas så skonsamt som möjligt.
Så när du väljer en ekologisk vara minskar du användandet och exponerandet av kemikalier och bekämpningsmedel, för producenten och dig själv. Men det säger lite mindre om förpackningen eller transporten. Naturskyddsföreningen menar dock att ekologiska val är bättre än närodlat, då bekämpningsmedel förstör mer än tranporten.
Närproducerat
En närodlad matprodukt är inte automatiskt ekologisk men i Sverige använder vi mindre bekämpningsmedel än genomsnittslandet. Dock inget man kan luta sig tillbaka inför. Men transporten bör däremot rimligtvis vara kort. För te x "Bondens marknad" gäller 25 mils radie. Men det finns ingen märkning för denna produktgrupp. Ett företag kan importera ingredienser från hela världen och tillaga den i Skåne, sen märka den "Närproducerad". Ett annat företag kan sälja "svenskt kött" som visserligen är svenskt men som styckats i Asien och packats i Tyskland. Man ska också ta hänsyn till att Sverige är 160 mil långt, det som är närodlat i Skåne behöver inte vara det i Norrland. Men om din butik i Skåne säljer äpple från Kivik, då är det ju närodlat. Och att köpa närodlad och säsongsanpassad frukt & grönt är ju aldrig fel.
Tittar man på övriga produkter och ordet närproducerat tror jag att Sverige som land tolkas av gemene man som närproducerat? Men avstånden mellan norr och söder är detsamma som Skåne till Italien, var drar man gränsen?
Miljövänligt
Ett mycket vagt begrepp. Vi i Sverige tycker vi är miljövänliga när vi återvinner saker, pantar burkar, köper begagnat eller gör om saker för att återanvända dem. Men den allra största belastningen för planeten är vid tillverkning (till ett kg t-shirts behövs fyra kg kemikalier, vid tillverkning av ett kg teknikprodukt uppstår nio kg spillmaterial) och den försvinner inte, även om 10 personer använder en produkt. En miljövänlig produkt är den som aldrig tillverkas. Vi kan inte konsumera oss till att vara miljövänliga. Däremot är en begagnad sak lite mindre miljöovänlig än en ny.
Hållbart
Idag konsumerar vi i västvärlden som om vi hade fyra planeter. I augusti har vårt årsmaterial av natur tagit slut, därefter lånar vi av framtiden. Att leva hållbart är att sluta med denna konsumtion, att minska sin energi- & resursförbrukning. Att omdefiniera hela meningen med livet. Vad livskvalitet är, vad som gör oss lyckliga. Att leva med mindre konsumtion, mindre prylar och färre resor och istället fokusera på vänskap, kärlek, god hälsa, fritid och naturen. Vi kan inte lösa hållbarhet med mer konsumtion av "rätt varor", av fortsatt tillväxt eller att återvinna mer, vi måste stanna upp och gå tillbaka till äldre värden. Den sista generationen att leva hållbart är troligen de födda kring sekelskiftet 1900.
Där har ni grundstenen, hela "tänket" bakom. Skillnader och likheter. Om vi då ska bryta ner det på produktgrupper, ser det ut så här:
MAT
En Ekologisk OCH närodlad vara är det bästa alternativet. Nästbäst är en ekologisk vara, gärna KRAV-märkt. Fairtrade-märkt mat är också bra val, de har krav på visst ekologiskt tänk.
Ekologiskt - mat märkt ekologiskt, främst KRAV-märkt. Om man tycker saker är för dyrt, välj de viktigaste: Banan, vindruvor, paprika, potatis, mjölkprodukter, ägg och kaffe. Mycket kemikalier som du och din familj slipper! Och glöm inte att egna odlade saker är ekologiskt!
Närproducerat - jag tycker frukt och grönt kan vara relevant här, precis som säsongsanpassade val, i övrigt är jag tveksam. Svenska äpplen på hösten, svenska rotfrukter på vintern, plocka jordgubbar på sommaren och odla själv, mer närproducerat än så blir det inte! Titta i grannarnas trädgård efter äpplen. Örter & sallad kan även en nybörjare odla!
Miljövänligt - att sluta slänga så mycket mat, idag slängs 27% av det vi handlar (vilket motsvarar utsläppen från 700 000 bilar på ett år). Att laga middag av rester, äta mindre kött, göra veckomenyer, att hellre lukta på maten än att lita blint på utgångsdatum och att veckohandla är bra exempel på att leva miljövänligt.
Hållbart - om du vill leva hållbart odlar och tillverkar du mer själv. Varför inte ha en bytardag där man kan byta rabarber, äpplen, hemmagjord sylt och saft mot inlagd gurka, osv? Att frysa in sylt och saft förlänger hållbarheten och är lätt att ta fram vid behov. Just nu sparar jag Kesella-burkar som jag ska frysa in sylt i till sommaren. Baka mer eget bröd och kakor, gör inläggningar. Tillbaka till husmodern, helt enkelt.
KLÄDER
Köp främst nödvändiga saker och endast ett fåtal "den är så fin"-saker.
Och jag håller begagnat högst, då slipper man nytillverka.
Ekologiskt - köp främst begagnat, annars är ekologiskt och därefter Öko-tex bättre val än konventionella kläder. Ull är bättre än bomull & polyester då det behövs färre kemikalier vid framställning och efterbehandling.
Närproducerat - en oerhört liten marknad. Kan inte på rak arm nämna något företag mer än möjligtvis de på lokala hantverksmarknader? Men var kommer tyget ifrån?
Miljövänligt - Begagnat från Tradera, Blocket, loppisar, klädbytardagar, arvegods mm. Och du kan jämföra eventuell transportsträcka mot en nyinköpt vara, även en ekologisk.
Hållbart - Ska du vara hållbar ska du konsumera så lite som möjligt. Kanske vi t o m kunde börja slita upp de kläder vi har? Min mamma lagade faktiskt våra kläder, hur många gör det idag?
SKÖNHETSPRODUKTER
Ekologiskt - att köpa ekologiska produkter är bäst för dig och din familj ur ett kemikalieperspektiv. Svenska märken jag gillar är Luxsit (NaTrue-certifierade), Estelle & Thild (ECO-cert) och Weleda (NaTrue-certifierade, Fairtrade). Deodoranter utan aluminium och parabener, naturlig tandkräm, tandborstar av bambu, det finns många bra val att göra, här får man testa sig fram till favoriter, det är oerhört individuellt.
Närproducerat - på lokala hantverksmarknader köper jag ibland ex bivaxsalvor mm.
Miljövänligt - Köp närproducerat, tänk på förpackningen, använd upp det du har innan du köper nytt. Håll saker rena och förvara dem korrekt.
Hållbart - Idag finns massor av bloggar och böcker som visar hur man kan göra egna produkter, peeling, krämer mm. Jag gör ex egen peeling av socker, honung och olivolja, billig & superbra!
LEKSAKER
Ett barn i Sverige har idag över 500 leksaker i genomsnitt (Lego räknas som en leksak osv). Behöver de alla dessa prylar? Nej.
Ekologiskt - köp ekologiska leksaker, med FSC-märkt trä och blyfria färger, köp mindre plast & elektronik. Handla europeiskt tillverkade saker. Bra butiker är Ekokul, Rekolek m fl.
Närproducerat - nja. Lokala hantverksmarknader, men knappt ens där? Och uppfyller de CE-märkning, ska vara tryggt för barnet att leka med.
Miljövänligt - köp begagnat (men ej plast, Lego undantaget), laga saker, begränsa antalet leksaker, byt med vänner.
Hållbart - tillverka själv/ihop med barnen, låt barnen använda lite fantasi! Pinnar, kottar & kastanjer, grytor och slevar mm tycker barn är roligt. Min dotter älskar stenar och burkar, dessa är allt från pengar till mat till djur. Måste man servera färdiga produkter till barnen?
HEMTEXTILIER & PRYDNADSSAKER
Ekologiskt - hellre ull än bomull, hellre rostfritt, trä & porslin än plast.
Miljövänligt/hållbart - Köp så lite som möjligt. Jag gillar att byta textilier & inredningsdetaljer efter årstid men har haft samma saker i 4-5 år nu, ett komplett koncept som fungerar.
ELEKTRONIK
All elektronik idag är ovänlig för miljön, har för kort hållbarhet, är fyllda med kemikalier, utarmar våra mineraler osv. Det finns någon enstaka Svanen-märkt produkt men överlag är elektronik ett stort problem, både vid tillverkning, användning och avfall (på stora dumpningsplatser i Afrika & Asien).
Köp så lite du kan, laga befintligt, köp begagnat och lufta rejält i några veckor vid eventuella nyinköp.
Summa summarum
Så svaren på mina egna frågor blir så här:
- Kan jag verkligen få ner 1 1/2 års digert arbete och detektivarbete på en liten lista?
- Kan man vara miljövänlig/ekologisk utan att förstå hela bakgrunden och helheten?
- Produktval är så oerhört individuellt, finns en lista som passar alla? Och från ICA?
Nej, man måste själv välja vad som ligger en varmast om hjärtat, alla har olika utgångsramar och förutsättningar. Vad man vill byta ut, vad man vill behålla och vad man kan göra avkall på. Man måste välja vad man har råd, tid och lust med.
Och på frågan om ICA/Coop mm, så kan man göra bra val när det gäller maten. Men när det kommer till skönhetsprodukter, städartiklar, blöjor och basvaror som påsar, folie, bakformar mm, då är det kört. De har oftast högst en produktserie bland skönhetsprodukter och i princip noll bland det övriga. Man kan välja oblekt framför blekt papper, man kan välja Svanen-märkt, man kan välja vissa produkter utan tillsatser. Men hela vägen går ingen.
Man hittar heller inte "billiga" produkter bland det ekologiska men det är för att ansvarsfullt producerade varor kostar normalt, medan varor med kemikalier och tillsatser är för billigt.
Idag lägger vi dessutom i genomsnitt 15% av vår inkomst på mat, på 70-talet var det 30% så visst finns det marginaler för bättre val?
För att ge er några tips till er egen "lista" kommer här några alternativa butiker jag gillar/brukar handla hos:
Internet: Jordklok, Softskin, Ekokul, Rekolek, Grön interiör, Little bloom, Sture & Lisa, Blingo, Sonjas textilateljé och Minimundus. Samt begagnat på Tradera, Blocket, Facebook m fl.
Fysiska butiker: Green matmarknad i Malmö, samt ett litet fåtal produkter hos Kicks, Åhléns och Apoteket. Lindex, H&M samt Kapp-Ahl har ekologiskt sortiment, inte minst av barnkläder.
Titta in på samlingssidorna Klimatsmart & Ekologiska butiker för fler tips på butiker. Och för en massa tips på hållbart liv, besök Alternativ.nu!
Det var allt för idag (puh), fyra timmar tog detta inlägget! Nu ska jag hålla helg & kanske kanske föda barn ;0)
3 kommentarer:
Hej! Kanske konstigt att kommentera på det här inlägget men jag tänkte om jag kommenterar det senaste skrivna inlägget så är sannolikheten på svar större ;)
Det här nämligen så att jag sitter och planerar kommande grönsaksland och tänkte göra precis som du gjort i kökslandet men då undrar jag några saker som jag tänkte att du vet mer om son faktiskt har just det landet ;) Hur är det med gruset och löv och ogräs, kommer det mycket sånt och hur får man bort det isåfall? Hur får du så jämt och fint runt kantstenarna? Är det något speciellt jag borde tänka på innan?
Tusen tack för ett toppenbra inlägg! Förstår att det ligger jättemycket jobb bakom - detta kommer jag att spara och återvända till och läsa flera gånger. :)
Tack Anneth! :)
Karin, inga problem!
Vi la ju duk under singeln & har under sommaren 2013 inte haft särskilt mycket ogräs & det lilla vi hade var lätt att rycka bort. Löv hade vi inga då vi inte har träd i närheten.
Min man satte först två pinnar med ett snöre emellan, för att få en så rak linje som möjligt. Därefter tog han en rak spade och gjorde raka hack i gräsmattan innan han grävde bort den biten där vi skulle ha kantstenar, därför är kanten så rak. För att sedan klippa gräset fint behövs en kanttrimmer. Varmt lycka till :)
Skicka en kommentar