torsdag 4 december 2014

Tankar om Moas mat del 74 + äääntligen julkort!

Hm, tydligen inte blogspot som strular, utan min dator/min webbläsare? Fick låna makens dator igår & lägga in många bilder, så jag har för ett tag :)

I söndags var det ju första advent & jag stod på julmarknaden i Svedala och sålde handgjorda saker; kort, julklappsetiketter, smällkarameller, julstrumpor & små ulltomtar bl a. Det är alltid mycket folk på julmarknaden men vi var helt eniga i stånden, alla tittar, få köper. Det blev knappt 700 kr för 5 timmar i isande snålblåst, så det var kul att testa, men inget jag gör om :) Men man måste prova för att veta, eller hur?

Livet i övrigt rullar på & jag har snart varit mammaledig i ett år, helt galet vad tiden rullar på! Moa är ju över 10 månader & börjar verkligen ta för sig. Inget krypande utan hon fortsätter "simma" fram i faslig takt. Nya favoriten är att gå när man håller henne i händerna & så klart springa runt i gåstolen & busa med storasyster :) Maten är fortfarande ett kapitel för sig & efter dietistens råd har vi haft ömsom solsken, ömsom regnoväder (så att säga).

- Moa äter & sover på mer bestämda tider, vilket gjort att kvällarna börjat bli lite bättre (hon sover en hel del alltså!) & aptiten tydligare.

- Jag ammar henne en-två gånger/natt, vilket fungerar bra. Däremot vill hon inte ha mjölkersättning istället för amning på dagen & har magrat/haft torrare blöjor, vilket så klart oroar. Hon har även fortsatt vägra gröt & välling & barnmatsburkar. Vi var på bvc igår & då hade hon tappat 80 g på 3 veckor. Men växt 1,5 cm, vilket tydligen är en bra indikation, hade hon inte växt på längden hade de varit mer oroade. Men ogillar ändå att hon gått ner i vikt...

- Vi märkte också (i förrgår, av en ren händelse, efter ännu en middag med matvägrande Moa) att hon äter bättre när hon får amma först och sen äta plockmat, gärna sittandes i mitt knä :)

Och det där med plockmaten är ju intressant, för igår fick jag tips om BLW, Baby Led Weaning, en engelsk teknik att introducera mat. D v s istället för att introducera mat genom pureér och mosad mat, ger man barnet plockmat i små bitar, som de själv får äta. Vem kunde nånsin ana att det fanns ett namn för det Moa valt att göra? ;)

Dessutom kompletterar man maten med fri amning. Vilket jag nu hakat på. Så jag kommer tydligen bli en långtidsammande mamma, vem kunde någonsin ana det? Känner nog ingen som gjort det, aldrig tänkt tanken. Men gillar att amma & det gör ju min dotter med så bara att köra på, gissar jag?! ;)

Och så kommer vi till julen ju. Min favorithögtid! Första advent har redan passerat & i motsats till ifjol, då jag gjorde dagliga inlägg hela december, med massa julpyssel, mums & inredning, blir det inte mycket gjort i år! Har i alla fall hunnit få upp adventsstakar, julgardiner, lite hyacinther & så har en och annan tomte krupit fram ur gömmorna. Häromdagen bakade vi, jag och Nellie, även (mjölkfria) lussebullar som till min lättnad, smakade samma som de brukar :) 

Jag har även fotograferat barnen till årets julkort, inte helt lätt med två! Moa rymde, grät, slet av sig mössan, busade, alltmedan Nellie satt tålmodigt & poserade, en mycket talande bild för mina två döttrar ha ha :)

Imorgon vankas det julmarknad med mamma & pappa, vi ska till fina Fredriksdal, min favvo. Hoppas jag hittar lite fina ullsaker, någon tomte, kanske en julklapp eller två samt god mat, köpte till exempel ingefärshonung ifjol, vilket var super mot alla förkylningar under vintern.

Nu lite julkort med en favorit i repris, Tildas snögubbar!


Inga kommentarer: