måndag 13 oktober 2014

Waldorf-dockor & ekologiska dockor!

Det finns lätta saker och det finns svåra saker när man kemikaliebantar. Dockor är definitivt en svår sak. Det finns få alternativ till plasten och många dockor är gjorda av pvc, den värsta sortens plast, med mjukgörande ftalater. Dessutom tillsätter många företag parfym till dockorna, för att de ska lukta trevligt (gömma plastdoften?!). Min äldsta dotter Nellie har två billigare dockor i hårdplast och en fin Skrållan-docka. Hon är av pvc. Men luktar inget och enligt tillverkaren ska de inte ha ftalater i dockan. Men det känns ändå inte bra och Nellie får inte sova med dockan.

Mycket kan man ersätta med alternativ, men dockor är svårt. Jag har letat alternativa dockor länge och trodde att jag fått napp när Petitcollin, en fransk docktillverkare, hävdade att de gjorde parfymfria, ekologiska dockor av vinyl. Men vinyl (polyvinylklorid) är detsamma som PVC, så det var en återvändsgränd. Mjukgöraren är kanske inte ftalater men mjukgörare i någon form behövs. Så nej tack.


Därefter hittade jag en dock vid namn Petit Chose, i naturgummi. Kanske kan fungera? Prisvärt för 520 kr ungefär.

Dessutom hittade jag ljuvliga Waldorf-dockor, inte minst på Facebook & Etsy. Alla är inte ekologiska, men vissa har öko-tex kropp fyllda med ull. Jag skulle välja bort USA och England för deras flamskyddslagar, men kanske finns det några som skulle kunna fungera. Frågan som återstår är då om de är värda sina priser? Från 600-1300 kr/st. De är heller inte CE-märkta så jag skulle inte våga köpa med lösa delar. Nedan kommer i alla fall fem favoriter:

Finns på Facebook. sök på Patatine!

Belambolo på Etsy, från Tyskland. Ej helt ekologiska men har ekologisk ull på insidan.

Bemka från Rumänien. Ej ekologisk.

Fretta, från Canada, ej ekologisk.

Junikate, från Tyskland. Stoppad med ekologisk ull, målad med giftfria färger.

Waldorfdollshop, tyvärr från England. Men hennes "kropp" är ökotex 100-certifierad. Och ullen borde inte bli flamskyddsbehandlad, har ju naturligt flamskydd?
Ja, det är en djungel. Men någon giftfri docka ska mina döttrar äga, hård eller mjuk! Det får bli en födelsedagsmission helt enkelt!!

3 kommentarer:

Sofie sa...

Hej, hittade du någon docka du kan rekommendera? Min jakt på giftfri docka har också startat nu, tar tacksamt emot tips :D
Sofie

Fru Lindberg sa...

Tyvärr inte... :(

Maria sa...

Har du hittat någon docka? Jag är också på jakt och alla spår leder till återvändsgränder när man börjar läsa det finstilta....