onsdag 21 januari 2009

I miljöns tecken!

Just nu har vi en ordentlig genomgång av miljötänk på jobb och det tycker jag är underbart! Om man tänker på att det inte är alltför länge sedan man slängde batterier med allt annat, pappersåtervinning var ovanligt och ingen hade hört talas om matkompost så anser jag att vi svenskar idag kan klappa oss själva på axeln! Sen vet jag att vi, jämfört med andra delar av världen, ändå är miljöbovar, vi använder mycket energi/el, har många bilar, slit-o-släng kultur mm. Men i det stora hela tycker jag att den ökade medvetenheten är ett stort plus! Och man får ju börja någonstans, eller hur? Så med detta i bakhuvudet kom jag på den geniala idén att vi kunde ha en liten miljötävling! Nu får ni allt gnugga geniknölarna för jag tänkte så här: För att få vara med & tävla ska man ge ideér på vad ni/andra gör för att spara på Moder jord! Jag hoppas på många geniala förslag, saker som man kan vidarebefordra ut till andra! Bäst förslag får ett stort, härligt pysselkit som jag satt ihop! Så, lägg en kommentar & en länk på er egen blogg om att tävlingen pågår, t o m den siste januari! Så, upp & hoppa i januarimörkret! Och för att få igång tankeverksamheten börjar jag med:

1. Att köpa/sälja saker på loppis/Tradera, ett litet sak-kretslopp som gör att saker används längre.
2. Att använda spillbitar & fina förpackningar till kortmakeri!
3. Att köpa refiller till tvättmedel mm.


Under tiden blir det även lite fägring, här med Magnolias Valentin-stämplar, spetskanten är gjord med en Martha Stewart-stans, i övrigt spillbitar!

23 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart kort vännen!
Bra att vara miljövänlig, jag spar på allt och återanvänder det jag kan.

//Malin

Petraso sa...

1:Jag gör redan det du skriver!
till den extrema nivå att jag plockar uppsaker pågatan...sparar på mutterbrickor hur mer rostiga hur bättre.....

2:Jag tar inte bilen små sträckor
3:använder nässelblad som legat dragit i vattnet som gödsel till blommor
4:dragit ner värmen i huset till 19 grader
5:snor ungarnas leksaker till pyssel i stället för slänga...
6: plockar ut alla batterier i mcDonalds leksaker innan dom kastas...


och länkat har jag gjort! skulle vilja ha en Bild att lägga till denna utmaning......på bloggen nu ligger texten i min sidebar....

Lisa sa...

Jag har länge tyckt det var lite små jobbigt att slänga alla dessa barnmats burkar man får över. tar man lite lim, band och scrapp så får man utmärt förvaring till knappar, band och allt annat smått pyssel. Man behöver inte köpa nytt hela tiden. :) Resultatet går att se på min blogg.

Karin B sa...

Jag gör också det du säger och är ändå mer extrem än Petra. Mitt barn får ingen leksak när vi är på Mac Donalds... Hemska mamma ;-)

Annars så kan jag tipsa om följande saker:

1. Äta mer vegetariskt, närproducerat och ekologiskt.

2. Köpa begagnade kläder och eventuellt sy om.

3. Köpa vattenkokare och koka upp vatten innan man sätter på plattan.

Helena sa...

Har ingen blogg, men lämnar gärna tips ändå...

* Använda tygkasse eller liknande när man handlar är väl ganska självklart.
* De små metallbehållarna som värmeljusen finns i är perfekta för små mängder lim eller färg
* Tillverka snygga låder eller liknande för återvinningsprylar. Det är roligare att vara ordentlig om det samtidigt ser snyggt ut och dessutom får man en extra pysselstund vid tillfixningen...
*Fyll vattenkannan med det första vattnet ur kranen när du väntar på varmvattnet! Det gör inget om det blir lite varmt, blommorna verkar ändå gilla vatten som stått nåt dygn bäst.

Men något av det allra effektivaste tror jag ändå är att lära barnen hur man är snäll mot miljön redan när de är små så följer det förhoppningsvis med automatiskt när de blir äldre och vips, har vi en miljövänligare generation!

Emma sa...

Hej! Mitt tips är(inte minst för oss som bor utanför stan):
Lär känna dina grannar bättre, snacka ihop er om handling, ärenden etc eller om att samåka så slipper alla ta bilen själva! Dessutom mycket roligare!

Jenny sa...

Alla har ju gett så bra tips men en sak som jag brukar tänka på är att inte ha elektronik i standby läge eftersom att det drar el.
Och sen att allt nytt man köper ska vara mer eko vänligt, tex lampor eller vitvaror - kan bli dyrt om man ska byta ut allt på en gång men om man byter ut eftersom så blir hushållet mycke snällare mot miljön.

Tror också mycke på Helenas tips om att lära nästa generation att ta hand om miljön.

Ulrikaulrika sa...

Vilket bra initiativ på tävling! :-)

Inte heller mina barn får leksak på McDonalds om det inte är något som jag vet blir använt som tennisraket i somras eller spel som det var senast vi var där. Men små gubbar av olika slag som aldrig blir lekta med tackar vi nej till.

Här kommer några andra förslag från mig:

*välja miljömärkt el, för oss kostar det runt en femma i månaden, det tror jag många har råd med!

*odla egna grönsaker, går att anpassa till hur man bor förstås. Kan vara allt från en kruka med sallad i fönstret/på balkongen till trädgårdsland.

*försöka vara nöjd med det man har och inte köpa nya kläder, möbler, gardiner, scrapsaker osv lika ofta. Detta är något jag själv jobbar på och tycker är svårt! Men jag tror det är nödvändigt att vi lär oss att leva på ett annat sätt. Konsumtionssamhället måste försvinna, vi måste lära oss att vårda det vi har istället för att köpa nytt.

*Lär dina barn hur man lever miljövänligt!

Jag skulle kunna skriva massor här eftersom jag är engagerad i ämnet, men nöjer mig här :-)

Morfen sa...

* Att planera sina turer med bilen och göra flera ärenden samtidigt och inte småköra än hit och dit.

* Att välja ekologiskt i butiken. Närproducerat ekologiskt är allra bäst men vid annat alternativ så är ekologiskt ändå bättre även om det blivit hitfraktat.

* Att fylla tvättmaskinen vid varje tvätt och inte smådutta.

Imma sa...

Att sopsortera, använda tygkasse vid inköp, inte köra bil korta sträckor och att köpa ekologiskt och närproducerat är ju självklara förslag som också redan är nämnda. Och de är bra förslag och faktiskt lätta att leva efter (iaf i min situation).

Annars kan jag tipsa om:

Stäng av tv:n ordentligt med strömbrytaren.

Om man är sugen på något "nytt" så fynda på secondhand. Det kanske inte är fabriksnytt, men nytt för dig och det går att hitta helt och rent.

Välj ekoprogram på hushållsmaskinerna om det finns.

Tvätta inte i för hög temperatur om det inte absolut krävs.

Panta alla flaskor och burkar.

Om man skulle se t.ex. batterier ute på marken, plocka upp och släng där de ska vara.

Om man ska skriva ut dokument för egen läsning (och om man har bra syn) så kan man skriva ut 2 sidor per papper (ska finnas att ställa in i när man skriver ut). Det går bra att läsa det också. Och skriv inte ut i onödan.

Tacka nej till direktreklam.

mm...
Men mitt bästa tips är nog ändå att se till att göra bra val till en vana så att man lever ett naturligt miljövänligt liv. Val som alltså fungerar att leva efter i sin egen livssituation. För då kan man leva med dem under längre perioder.

scrappster sa...

Vilken bra ide!! Mina tankar finns på min blogg, inget exremt men det gäller ju att jag ska kunna följa det =))

VeronikaP sa...

Vilken kul idé!!

KRAV är en stor del i miljöparbete för mig.
Men en jätteviktig sak är att göra sina barn miljömedvetna. Berätta om KRAV-märket, kompostering osv. De är framtiden och de kan påverka.

Min son kom med morfar från affären i julas och sa: "Jag tvingade morfar att köpa KRAV-mjölk!"
Då var jag stolt och det är miljöarbete!! :-)

Hanna sa...

Hej!
Jag tipsar om uppmärksamhet kring de produkter som ALLA använder, jag tänker på schampo, tvål, duschcreme, och för oss kvinnor smink och olika skönhetsprodukter. Dessa är inte bara miljöbovar utan även skadliga för hälsan med alla kemikalier och onaturligheter som de innehåller. Använd produkter som är gjorda på naturliga råvaror, så de kan brytas ner i naturen. Det finns även märken som tillverkar sina produkter på främst ekologiskt odlade råvaror. Ta hand om er själva och moder jord på samma gång!

Matilda sa...

Baka ditt eget bröd.
Byt till lågenerilampor.
Anordna klädbytardag med tjejgänget, då kan ni ha mysigt, få rensat hemma och få med nya kläder hem :-)

Jag har också en liten tävling på min blogg.Kika gärna in... www.metrobloggen.se/makeitwork

NetteR sa...

Använd ledlampor istället för lågenergi eller vanliga glödlampor. De vanliga innehåller bly och lågenergilampor har kvicksilver i sig och dessa måste till återvinning och många bäckar små... och släck lamporna i det rum du inte befinner dig i och lär barnen detsamma.

Vid köp av nya vitvaror och liknande så välj en maskin med så bra miljöekonomi som möjligt.

Överdosera inte medel i tvätt eller disk. Sköljmedel kan man skippa. Fyll maskinen och kör på ekonomiprogram om det går. Tvätta inte kläder som egentligen inte är smutsiga, det kanske räcker med en vädring!?

Diska inte under rinnande vatten och stäng av duschen medans du tvålar och shampoonerar in dig. Sätt in en kran och slang som är snålspolande.

Använd inte engångtvättlappar. Använd tygblöjor.

Kasta ALDRIG annat än toalettpapper i toastolen, inte ens hushållspapper. Använd tygbindor eller en menskopp.

Gör matschema och ta till vara all mat du klöper hem innan något kanske hinner bli dåligt så du måste kasta det.

Kolla loppisar, second hand och liknande finns ofta mycket fint att få tag på. Kanske finns en återvinning i din kommun för tex möbler, fönster osv som tex reservdelar till tvättmaskiner och annat.

Sopsortera och ta reda på vad som ska slängas vars så att det blir rätt. Tex ska man inte slänga vanliga drickesglas i glasinsamlingen vilket många gör.

NetteR sa...

Toarullar och tapetrester brukar vara uppskattat på tex dagis och fritids för deras pyssel. Likaså skrivarpapper som du kanske skrivit ut något på men det blev galet, samla dem på hög och låt barnen rita på den oskrivna ytan.

Leksaker och barntidningar till hjälporganisationer eller liknande.

L8 sa...

Hej,
Vilket kul initiativ och vettig tävling. Här kommer några tips från mig:
Avbeställ telefonkatalogen
Avbeställ adresserad direktreklam på nixadresserat 020-55 70 00
Rapportera lampbyte på http://www.lampjakt.se/index.php
Gå med i freecycle där du ger, får eller återanvänder saker http://www.freecycle.org/search finns över hela Världen även här i Sverige.
Prenumerera på veckolåder med ekologisk frukt och grönsaker från ex. Mossagården eller Årstiderna.
Använd återuppladdningsbara batterier
Förhoppningsvis några tips som ingen annan gett än :)

NetteR sa...

Kokar alltid upp vatten i vattenkokare istället på spisen, spar energi. Att lära barnen från att det är små att inte kasta saker i naturen och låta dem vara med i sopsorteringen så de också får full koll, de får typ bättre koll än en själv *S*

Ulrika / TweetyUllis sa...

* Kompostera, sopsortera och återvinn så mycket som möjligt.
* Återanvänd plast- och pappkassar i stället för att köpa nya. Jag har alltid kassar i bilen så att jag slipper köpa nya om jag måste svänga in och handla "akut" på vägen hem från jobbet .
* Skänk eller sälj på Tradera/Blocket/loppmarknader det du inte längre behöver eller vill ha, någon annan har säkert behov av det. Säljer själv de barnkläder och -leksaker jag inte skänker vidare till mina systrars barn.
* Var noga med att inte köra diskmaskin och tvättmaskin när de inte är helt fulla och dosera tvättmedel etc på rätt sätt.
* Gör ditt bästa för att inte kasta matrester etc - planera inköp och se till att använda det du har hemma.
Och mycket, mycket mer. Alla kan bidra till att förbättra vår miljö!

NetteR sa...

Att inte köpa tex tandkräm med triclosan eller sk antibakteriella städmedel. Städa så miljövänligt som möjligt.
Detta om såpa lärde jag mig nyligen Tänk på det här när du köper såpa!
Välj såpa som framställts av fettsyror från fet olja, t ex kokosfett, raps- eller sojaolja.
Välj såpa som inte innehåller tillsatser av parfym, färgämnen eller konserveringsmedel.
Undvik såpa som innehåller tallolja. Tallolja innehåller ämnen som är mycket giftiga för vattenorganismer.
Torrmoppa med återanvändningsbar mopp om det inte behövs dammsugas.
Hitta bra tips och råd på http://www.klimatsmart.se/

NetteR sa...

Å så läser vi nyheterna på webben också, det tar ju iofs ström men blir inte massa papper och frakt med flyg och bil för att nå oss :)

Hanna sa...

Istället för att använda tvättmedel som innehåller svårnedbrutna ingredienser så finns ett jättebra alternativ - tvättnötter! Dessa har sen urminnes tider använts i vad vi ofta kallar mindre civiliserade kulturer (paradoxalt nog), och ger alltså ifrån sig ett rengörande medel vid blötning som kan användas för att rengöra allt möjligt, bl.a kläder i tvättmaskinen. Ingen förorening, inga kemikalier i era barns kläder, och när nötterna är slutanvända så komposteras dem. Den enda miljöboven är transporteringen av nötterna, men även vanligt tvättmedel transporteras ju. Dessa finns bla att köpa på ekorren.nu, jordklok.se och grona-grodan.se.

NetteR sa...

Lite saker som vi också gör som förhoppningsvis de flesta gör numera också.

Panta burkar och flaskor. Samlar kapsyler och lägger i åtevinningen.
Har ytterlampa med rörelsesensor.
Lämnar in allt batterier från allt som rör sig lyser eller låter.

Låter potatisen koka klart på eftervärmen med grytlappar på locket.

Lämnar alla överblivna mediciner till apoteket.

Låt aldrig en kran stå och droppa utan byt i så fall packning.

Använder disktrasor av tyg som kan återanvändas.