tisdag 22 maj 2012

Färdig trädgård & sommarvärme!

Nu är snart trädgården helt klar & vi har fått en mysig innergård i fransk stil! Men vi tar det från början, kanske kan inspirera/hjälpa någon?

Först fick vi mäta ut var vi ville att gräsmattan skulle bort.
Sedan började maken det eviga arbetet med att gräva upp gräs och ta bort sten.
Vi flyttade 2 vinbärsbuskar, gav bort 2 & jag planterade alla våra gamla jordgubbsplantor i en stor zinkbalja (där de stortrivs!) Vi flyttade även våra hallonplantor till en annan hörna & aklejor till olika hörn i trädgården.
Vi körde på tippen tusen gånger, det var tungt & drygt arbete!
Därefter la maken kantsten (all sten hade vi, de förra ägarna hade sparat sten under verandan!)
Sen la vi ut ogräsmatta över hela "innergården" & därefter köpte vi singel.
Pallkragarna kom på plats, kläddes med ogräsmatta & fylldes med plantjord blandat med kogödsel.
Där har jag nu planterat/frösått persilja, dill, basilika, kanelbasilika, rädisor & sallad samt en massa bär: jordgubbar (3 olika sorter) & smultron!
Vi lät vår rabarber vara kvar & ramade in med små kanstenar.
Vi planterade två New dawn klätterrosor vid spaljén till grinden. De trivs i skugga, luktar ljuvligt & är snabbväxande med små rosa rosor.
Maken målade gamla uthuset vitt & nederkanten i grått. I sommar ska vi laga taket.
Maken & svärfar satte vår grill på plats (stenplattor under, den väger många kg!), sen målade vi den vit.
I krukor har jag planterat lite blommor & fler smultron.
Utemöblemanget till Nellie har hon fått av sin farmor & farfar (se bild nedan)

Total tid ca 2 mån (helger & vissa kvällar. Då vi har barn kunde vi sällan arbeta båda två & det blev dessutom oftast bara ett par timmar i stöten)
Total kostnad ca 6000 kr (singel 1500 kr, ogräsmatta 600 kr, växter 1500 kr, grill 1500 kr, jord, täckbark & kogödsel 200 kr, släphyra 600 kr)

Sakerna vi har kvar är inredningsprojekt: vi ska bygga ett avställningsbord enligt en ritning i Lantliv. Vi ska ha en stolpe med 4 pilar som pekar mot våra födelseorter & favoritställen.

Vi vill dessutom gärna ha två solstolar eller ett caféset i vår hörna & en hammock i andra delen av vår trädgård men det är en senare & dyrare fråga!

Vi är i alla fall oerhört nöjda & har nu fått en lättskött hörna som man gärna vill vara i! Singeln lyser upp hela trädgården & de gammaldags blommorna & allt odlat ramar in fint. Och så är vi mycket nöjda med att vara klar innan semestern så att vi slipper lägga all tid på renovering (om vi inte hittar på ett nytt projekt tills dess vill säga, hi hi)

Nu kommer bilderna i all fall ;0)

Tänkte även visa ännu ett kort från Scrapträffen jag var på, min personliga favorit faktiskt! Sedan träffen har jag inte suttit i min hobbyhörna, så tur jag har en hel hög kort på vänt ;0)En av de söta Magnoliastämplarna jag köpte nyligen! Älskar kombinera rött/blått/naturkartong, blir så härligt ruffigt men ändå stilrent!


Idag är det dags för läkarbesök & hela kroppen är stirrig, avskyr det, inget man gör hjälper. Hjärtklappning, bomull i huvudet, synrubbningar & tryck över bröstet. Inte lönt att försöka sova bort det, kanske blir det en film eller en bok. Eventuellt blir det en lång promenad innan besöket. Jag hoppas bli sjukskriven en månad denna gången så man slipper gå till läkaren på ett tag. Känns jobbigt att någon man inte känner bedömer hur dålig man är. Och då har jag ändå en bra läkare på VC.

Vissa dagar är jag så duktig på att normalisera mig & lägga locket på så jag kan låtsas att det bara är semester jag har. Men vid minsta motstånd är man tillbaka på ruta ett. Ovant att inte kunna lösa saker själv, jag hoppas mycket på KBT-terapin. Och så ska jag på healing på torsdag, det ska bli skönt.

Nä, slutpratat för denna gång, ut & njut i vädret med er, nu håller vi tummarna för en bra vecka, kram!

1 kommentar:

Tess Ekwall sa...

er trädgård ser fantastisk ut!!
härligt att kunna plocka lite gott från sin egen tomt!!
skickar dig en stor krya-på-dig-kram.
och just det, ännu ett ljuvligt kort, älskar edwin-stämpeln!