fredag 12 april 2013

Miljöförändringar - från Noll koll till På väg!

Nu när jag börjat förstå hur ohållbar vår livsstil är här i västvärlden, kommer jag på mig själv att fundera på vad jag själv har gjort för förändringar på sistone. Det kan ju verka enkelt att berätta för andra och sedan anse sig ha gjort sin del, eller hur?
 
Så jag har länge klurat på det här inlägget och mött småsaker i vardagen dagligen där jag märker att jag gjort förändringar, att jag tänker annorlunda. Ibland är det ju inte nödvändigtvis de stora sakerna som gör förändringen, många bäckar små.
 
Så här kommer en liten lista på saker jag tror kan göra viss skillnad, och som många av er ändå kan ha i åtanke, fast ni inte läser om miljöförstöring som jag gör. Att man gör medvetna val, helt enkelt.
 
- att alltid köra fulla maskiner tvätt och disk. Jag kan inte erinra mig att jag kört halvtomma maskiner innan men nu är det ett medvetet val. Man kan även tvätta saker lite mer sällan, använda en tröja två gånger innan man tvättar den osv.
 
- att äta fler vegetariska middagar, åtminstone två per vecka. Kött har stor klimatpåverkan, i synnerhet nötkött!
 
- att skippa ha rinnande vatten "bara för att" vid tandborstning, diskning, om det inte behövs.
 
- jag har nästan helt slutat använda hårfönen och låter håret självtorka. Plattången används dock ett par gånger per vecka. Vet inte om det ger någon vinning men har satt sig i huvudet, helt enkelt.
 
- att låta mat självtina mer än innan då vi micrade allt. Försöker ha lite mer framförhållning.
 
- att handla mer ekologiskt. Vi får gladare kor, höns, mjölkbönder och grönsaksodlare när det kommer till mat. Och inte minst jorden blir gladare då den slipper fyllas av bekämpningsmedel (som vi sedan får i maten, som dödar alla våra bin, som gör oss sjuka och som tar kål på flora och fauna). När det gäller mjölk t ex har ekologiska bönder ett krav på att ha ett slutet, naturligt system, gödseln från avföringen anvvänds till åkrarna, korna äter frisk, ej besprutat hö från egen odling osv. Även hygienprodukter innehåller tråkigheter som förstör haven så ekologiska alternativ ger gladare fiskar!
 
- har börjat källsortera hårdplast och snart kommer även aluminium. Tidning, kartong, batteri, mat, glas och PET-flaskor har vi sedan innan.
 
- byta ut lamporna i hemmet efterhand till LED/lågenergi.
 
- att saker inte ska stå stand-by längre. Stänger av på huvudknappen så drar det inte något. Även kontakter till laddare mm dras ut för de drar energi även om de inte används, om kontakten sitter i.
 
- att odla mer själv. I år blir det en liten köksträdgård till med 4 pallkragar. Där ska jag odla sallad, bönor, lök, rödbetor och rotfrukter samt mer bär. Hoppas bli lite mer självförsörjande på ex sallad.
 
- att inte slänga lika mycket mat. Jag kollar då och då igenom kylen, i jakt på sådant som börjar bli lite ledset, i synnerhet grönt. Detta resulterade i kokta rödbetor med turkisk yoghurt förra veckan och hemmagjord soppa igår. Fryser även in bröd som jag misstänker vi inte hinner äta, delar det på två och fryser in ena delen t ex.
 
- kör mindre bil kortare sträckor inom Svedala t ex. Använder benen eller cykeln. Åker en del kollektivt till skolan men ibland funkar det inte & då får jag ta bilen, ex om jag ska många ärenden och måste hämta Nellie på dagis mm.
 
- Dragit ner på okynnesshoppingen till Nellie. Förra årets sommargarderob fungerade till 80% i år igen, de cm hon växt märks på toppar men inte på klänningar eller shorts. Alltså blir det ngr par skor (varav två beg från Tradera), ngn tröja samt solhattar.
 
- Våttorkar golven en del, då behöver man inte dammsuga lika ofta & dammtussarna med kemikalier i stannar borta lite längre!
 
- Shoppar mer sällan & då saker jag behöver. Tänker efter längre inför en inhandling. Är jag shoppingsugen blir det Myrorna, handlar mer om en lust än ett behov när jag är på det humöret och då begränsar jag åtminstone skadan lite.
 
- att handla ännu mer begagnat. Jag är ju biten loppis-fanatiker & vårt hem består av åtminstone 80% begagnat, i synnerhet möbler, inredningsdetaljer och dukar. Gammeldags möbler kostar någon hundralapp på loppis, Blocket svämmar över med bl a IKEA. Det är mycket lite vi köper nytt, mer lakan och sådana saker man vill ha fräscht. Till Nellie hittar jag massvis med leksaker & kläder begagnat, använda högst fem gånger, ibland helt nytt. Tradera, loppisar, barnklädesbytardagar.
 
Men det nyaste för mig är nog kläder till mig själv! Jag har handlat på Tradera ett tag nu men det senaste är att jag nu varit på Myrorna tre gånger och handlat kläder. Sist kom jag ut med ett par jeans, tre klänningar och två stickade tröjor för 350 kr (nypris skulle varit ca 1700 kr). Det har skett en stor förändring i second-hand-världen. Jag hittar numera märken som G Star Raw, Zara, Rabalder, Guess, Lindex och H&M (så klart) & ICHI. Det är fräscht, välsorterat, snygga saker för en billig peng. Klänningarna jag köper ligger mellan 60-80 kr beroende på märke, jeansen 80-200 kr, även här beroende på märke osv. Jag har helt ändrat attityd till detta utbud. Så klart handlar jag inte underkläder, strumpor, strumpbyxor osv begagnat. Men då har bl a Lindex ett bra ekologiskt sortiment.
 
- Har även börjat titta på konstiga vanor vi byggt upp som inte var givna för bara 50 år sedan. Eller vad säger ni om hämtemat, shopping på helgen, slit- & slängmentaliteten (saker är så billiga så de har inget värde, därför behöver vi inte vara rädda om dem), köpa nytt (större, coolare, trendigare) innan den gamla är trasig t ex TV, mobiler osv.
 
Har även läst att idag brukar ett hushåll med två vuxna och två barn så mycket energi att 800 (!) cyklister inte klarar av att alstra energin för ett dygn ens..! Att jämföra med för 100 år sedan då det var den arbetskraften i form av människor som gav boendet dess energi. Så för att försörja ett hem med energi idag behövs över 800 personer per dyng att jämföra med fyra personer för 100 år sedan.
 
Så med det sagt påstår jag inte att jag är ens halvvägs till en komplett miljövän. Men jag försöker åtminstone. Och när jag nu möter folk där ute som hackar så fort man använder en papperstallrik, micron eller en plastpåse så vill jag säga: "Vad gör du själv för att det ska bli bättre?"
 
Läs gärna mer här!
 
Nedan kommer ett lite kort med blott en önskan VÅR! Och kanske kanske verkar de som om det är på väg, 10-12 grader nästa vecka och plus på natten! :)
 
 
 
 
 
Och så en bild jag tog för några helger sedan, en vacker vårvinterdag!

1 kommentar:

Primia sa...

Tassat runt i kulisserna hos dig ett tag nu utan att lämna så många spår efter mig.
Hittade hit första gången efter att jag såg ett av dina fina kort.
Läser allt du skriver med nöje och tycker det är riktigt intressant.
Med detta inlägget kändes som du slog huvudet på spiken, det är så här jag försöker och vill leva.
Inlägget kunde inte gå obemärkt förbi, jag länkade till dig och detta inlägget från min blogg och hoppas det var okej.
Tack för att du delar med dig av både tankar och kortinspiration.
Kram!