torsdag 17 januari 2013

Kemikaliebantning del 5: Sovrum & vardagsrum!

Hej allihopa!
 
Idag har jag min sista eximination på min kurs & imorgon är det avslutning, sedan ska mina första 30 högskolepoäng vara i hamn! Tjoho! :0)
 
Men redan på måndag börjar min nästa kurs, "Design för hållbar utveckling" som har fokus på återvinning & miljötänk inom design. Lite kul att det fortsätter lite åt det ekologiska hållet, jag valde ju kursen innan jag började skriva om kemikalier! Undrar om livet försöker säga någonting?! Eller som några sagt "Du borde kanske bli en ekologisk konsult, gå hem till folk & rensa deras hem & hjälpa till att köpa nytt"?! Egentligen ingen dum idé, ja ja om mitt största problem är att välja yrke inför framtiden beklagar jag mig inte! ;0)
 
Idag blir det fokus på resten av huset, främst sovrum och vardagsrum men även lite smått & gott. Men först ett kort!
 
 
Magnolias söta drake inspirerade till detta färgglada kort!
Med en liten rosett om halsen & glitter på svanshjärtat!
Washitejp & knappar!
Ett alfabet jag haft i evigheter passade nu!
Och pom-pombollar, dem gillar jag!


Men över till den ekologiska kemikaliebantningen och den viktigaste kemikalien att undvika som jag tar upp idag är Bromerande flamskyddsmedel som sprayas på allt möjligt för att det ska brinna sämre. Soffor, sängar, skor, barnvagnar och elektronisk utrustning. Samt gosedjur och kläder, i synnerhet de från USA Kalifornien som har lag på flamskyddsmedel. Trots att de "over there" dränker allt i flamskyddsmedel har de inte färre dödsoffer vid bränder utan det verkar som flamskyddsmedlen gör att saker brinner sämre men att de då avger giftiga gaser som folk dör av istället. I boken "Den flamsäkra katten" berättar en pensionerad brandingenjör att det är bättre att rensa ut plast, som är mycket brandkänsligt.

Bromerande flamskyddsmedel är hormonstörande, ger utvecklingsstörning hos foster, är cancerogen samt misstänks orsaka giftstruma hos katter. Idag är tre bromerande flamskyddsmedel förbjudna i Sverige medans ett 70-tal fortfarande är tillåtna.

Sovrummet:

Här handlar det främst om en sak, sängen. En skumgummimadrass innehåller fler kemikalier än ett fat olja, enligt Monica Kauppi, journalist och författare till ”Impotensmadrassen”. Hon har bland annat funnit flamskyddsmedel, bekämpningsmedel, antimögelämnen, perfluorerade ämnen och tungmetaller i madrasser. Många av kemikalierna är inte bundna i materialet och lossnar därför i olika grad och tas upp i kroppen. Att välja naturmaterial som ekologisk ull och bomull eller ren naturlatex, är bättre . Det finns Svanenmärkta madrasser och ekologiska sängkläder ökar på marknaden.
Man kan vädra sovrummet och sova med öppet fönster. Att minska på elektroniken i sovrummet, att undvika dator och TV är bra för både hälsan och sömnen, mobiltelefonen kan laddas någon annanstans.
Och så har vi vardagsrummet!
Tillsammans med sovrummet är det här många tillbringar mest tid i hemmet. Men många textilier och elektronikprodukter innehåller flamskyddsmedel. I boken ”Förgiftad” av Rick Smith och Bruce Lourie berättar de att de första hälsolarmen gällande bromerande flamskyddsmedel dök upp redan på 70-talet. Det användes förr i blyad bensin men när bensinen fasades ut var Great Lake Chemicals tvungna att komma på ett nytt användningsområde. Först lanserades det som bekämpningsmedel men totalförbjöds snabbt när det hade förgiftat grundvattnet i många delstater i USA. Då lanserade man det som flamskyddsmedel istället vilket var ett vinstgivande val. Idag ingår Great Lake Chemicals i Chemtura corporation vars omsättning 2011 var 21 miljarder kronor.
De bromerade flamskyddsmedlen är en av de kemikalier man hittar mest av i dammtussar, luften, bröstmjölken och blodet. Titta gärna in på Naturskyddsföreningens blogg som låtit ett antal stora bloggerskor testa dammtussarna i sitt hem.
För att minska flamskyddsmedlen i hemmet får man fråga sig fram i de möbel- och elektronikbutikerna man handlar hos. På Svanens hemsida finns ett fåtal exempel på Svanenmärkt elektronik. Viktigt är att lufta vid användning, inte minst vid köp av nya elektroniksaker
Jag frågade IKEA hur deras arbete med kemikalier gick till och då skickade de hur mycket skrivet engelskt material som helst. Efter mycket läsning kunde jag utläsa att de har fasat ut PVC-plast sedan 10 år tillbaka, enligt deras uppgifter. När det gäller flamskyddsmedel skriver de så här på sin hemsida under Frågor och Svar:
Använder IKEA flamskyddsmedel i soffklädslarna?
Alla IKEAs sofföverdrag är testade enligt ett cigarettest som heter ”EN1021”. Detta test är obligatoriskt för alla möbler som säljs inom EU.
Vad gäller ”flamskyddsbehandling” av möbler så är det pga. hälsorisken strikt förbjudet att använda i Sverige. Med hänsyn till detta så är möbler sålda på IKEA i Sverige aldrig flamskyddsbehandlade.
 
Detta är direkt lögn och lite obehagligt att de inte har bättre koll. Däremot verkar det som att IKEA fasat ut en del farliga flamskyddsmedel. Men vid en direkt fråga om de inte har flamskyddsmedel i sina textilier har jag inte fått något svar. Vilket man tyvärr är väldigt van vid när man frågar företagen om kemikalier, den stora muren av tystnad är tydligen det bästa sättet att hantera nyfikna kunder.

Så därför är det bäst att fråga vid varje köp. Var en jobbig konsument!
I nästa inlägg tänkte jag berätta hur det går med min ekologiska livsstil i badrummet, hur kroppen har svarat & vad som är bättre/sämre. Tills dess, ta hand om er!

1 kommentar:

Cecilia Nordqvist Nilsson sa...

Gillade verkligen kortet. Sådär förtjust i magnolia annars, inte min smak, men detta va riktigt gulligt men ändå lite "stilrent". Fina detaljer!!