onsdag 23 januari 2013

Naturskyddsföreningen tipsar!

Idag har jag varit på min nya kurs för andra gången och denna våren ska jag läsa "Design för hållbar utveckling" som handlar mycket om miljön och vilka aktiva val man kan göra, inte minst i designprocessen. Oerhört intressant och går hand i hand med kemikalierna. Min enda rädsla är att jag kommer fortsätta vara upprörd och frustrerad samt att jag i juni kommer stå som en kvinna på väg att:
 
- köpa bondgård
- som jag kan renovera ekologiskt
- och börja odla mina egna grödor
- samt ha hönor och får
 
Ha ha lite överdrivet men ni förstår tanken! Idag har vi redan behandlat masskonsumtion, bilpooler, klimatförändringarna och bristen på olja/mineraler. Känns lite som att man bara kan lägga sig ner och dö direkt liksom... Gärna upplyst men ibland hade det varit skönt att gå tillbaka till ovetandes, masskonsumerandes, kemikalieförgiftad men lycklig..! ;0)
 
Från masskonsumtion till massproduktion och ett litet Valentinkort med en liten sötnos från Magnolia:
 



 
 Och som sista sak; en massa tips från bland annat Naturskyddsföreningen på vad man kan göra för bra förändringar i sitt liv:

1. Shoppa second hand

En av de viktigaste sakerna du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar. En bonus är att grejorna troligtvis inte innehåller några rester av kemikalier eftersom de har tvättats och använts så många gånger. Köp gärna ekologiska kläder om du ska köpa nytt.

2. Banta badrumsskåpet

Galet nog kan barnprodukter innehålla hormonstörande ämnen, något som i längden kan leda till allt från cancer till allergi. Använd därför så få produkter som möjligt till ditt barn och se till att det mesta är miljömärkt. En tumregel är att ju färre ingredienser en produkt innehåller, desto bättre. Skippa gärna onödiga grejor som badskum och puder. Och du - parfym är till för vuxna.

3. Vatten bäst för rumpan

Våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt kring babyrumpan. Tvättlapp med vatten och kanske lite tvål är det bästa för en barnrumpa.

4. Ekologiskt i kistan

Du gör en stor insats för miljön och naturen genom att välja ekologiskt. Men visste du att det är bra för hälsan också? Ekologisk mat innehåller inte rester av bekämpningsmedel och Krav-märkt mat innehåller inga onödiga tillsatser. Dessutom innehåller ekologisk mjölk och kött mer nyttiga omega 3-fetter. Studier har också visat att exempelvis ekojordgubbarna innehåller betydligt mer antioxidanter. Bra för både kidsen och dig själv!

5. Skönt och grönt barnrum

Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert superfint – men kan dessvärre vara fullt av skadliga ämnen. Försök att blanda upp gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att lägga PVC-fria golv, som trä eller linoleum. Vänta gärna ett par veckor innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat barnrum och vädra regelbundet.

6. Håll koll på leksakerna

Jodå, vanliga leksaker kan innehålla ämnen som inte är det minsta bra för barn. Håll extra koll på självlysande leksaker och försök dra ned på antalet plastleksaker. Står det att de är fria från ftalater och PVC? Bra – då slipper du några värstingar. Ett tips är att undvika plast och klädtryck som är lite ”kladdiga”, eftersom de kan innehålla PVC. Gamla elprylar, som mobiltelefoner, passar inte som leksaker eftersom de ofta innehåller skadliga ämnen.
Vad är bra då? Svanen-märkta leksaker är toppen. Träleksaker likaså, så länge de inte är målade med skadliga färger. Leksaksdjungeln är rätt klurig att ta sig igenom, men gör ditt bästa. Och fråga i butiken! Har de inget bra svar? Var jobbig och be dem ringa leverantören - det kan de göra på ett kick.

7. Välj nappflaskor i glas eller stål

Nappflaskor i plast kan läcka skadliga kemikalier som absolut inte ska finnas i barnens mjölk eller välling. BPA-fria plastflaskor inte någon garanti för att flaskan är giftfri, vilket nya undersökningar visar. Undvik också aluminiumflaskor eftersom de kan ha en plastfilm av BPA på insidan. Välj istället nappflaskor av glas eller rostfritt stål. De går att hitta på nätet om du inte hittar dem i butik.

8. Vägra shoppinghetsa

Om du ska köpa allt som rekommenderas en nybliven förälder skulle du antagligen shoppa ihjäl dig. Tänk efter om du verkligen behöver den där specialsopkorgen för blöjor och den fräsiga gåstolen med musik och blinkande ljus. Kan du köpa något begagnat, sy det själv eller låna av en kompis? Eller kan du helt enkelt vara utan? Tanken kan vara enormt befriande…

9. Lek i skuggan

Skugga och täckande kläder är det bästa skyddet för solen. När du behöver solkräm är fysikaliskt solskyddsfilter bäst för hälsan, eftersom det lägger sig ovanpå huden istället för att tränga sig in i den. Håll koll efter Svanen.

10. Gå loss med svabben

I dammtussar kan det gömma sig en hel del elaka ämnen. Barn, som ju leker mycket på golvet, är särskilt utsatta. Genom att våttorka golven, en eller ett par gånger i veckan, fångar du upp smådammet. Du kan också vädra då och då, ett snabbt korsdrag är bäst.

Del 2:

1.Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så undvik att värma mat i plast i mikron och servera gärna varm dryck och mat på andra material.

3. Undvik att köpa plastprylar

Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn.

4. Byt ut teflonpannorna

Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

5. Dammsug, våttorka och vädra ofta

Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.

6. Undvik fet fisk från Östersjön

Lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen. Ålen är dessutom akut hotad.

7. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Eller ännu hellre: satsa på ekologiskt eller begagnat, så skonar du även naturen och människor i tillverkningsländerna.

8. Välj parfymfritt

Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande, påverka fertiliten och störa hormonerna.

9. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.

10. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp. Och när du ändå håller på att rensa badrumsskåpet - kom ihåg att gammal medicin ska till Apoteket.

Maten:
  • Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.
  • Bananer och vindruvor
Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.
  • Mejeriprodukter
För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.
  • Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.
  • Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!

I övrigt med inriktning på kemikalier:

Undvik direktexponering:

• Använd bara kosmetika och hudkrämer utan mjukgörande ftalater och det hormonlika konserveringsmedlet paraben.
• Inga plastleksaker med ftalater till barnen.
• Använd nappflaskor i glas för att undvika Bisfenol A, som kan finnas i plast.
• Undvik plast, speciellt för varm mat. Använd glas, porslin och rostfritt stål.
• Se upp med det antibakteriella ämnet triclosan i tandkräm, deodoranter och sportkläder.
• Undvik deodoranter som innehåller aluminium.
• Undvik varor med ytaktiva fluorerade ämnen, dvs. smuts- och vattenavvisande ämnen.
• Undvik varor som innehåller bromerade och klorerade flamskyddsmedel, när det finns nedbrytbara alternativ.
• Ställ krav på leverantörernas information.
• Köp miljömärkta datorer.
• Vädra ofta när du köpt ny dator, tv och andra elektroniska artiklar.

Undvik bekämpningsmedel:

• Handla ekologisk och miljömärkt mat, grönsaker, kött, fisk, ost osv.
• Handla ekologiska mjölkprodukter, juice, öl och vin.
• Använd kläder av ekologisk bomull, om inte: tvätta innan du använder dem.
• Sov i sängkläder av ekologisk bomull.
• Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om du är fertil kvinna.

Annat du kan göra:

• Sopsortera ditt avfall.
• Handla begagnat.
• Ställ krav på din arbetsplats miljöcertifiering.
• Vädra och dammsug ordentligt, speciellt i barnkammaren.
• Häll inte ut färgrester, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet.
• Sluta röka.

Inga kommentarer: