tisdag 8 mars 2011

Internationella kvinnodagen!

Har precis lagt Nellie & hunnit läsa lite i dagens tidning & just det, det är ju internationella kvinnodagen! Denna dag, som jag någon gång hoppas vi kommer att avskaffa eller bara kalla jämställdhetsdagen. Men dit är det tyvärr lång väg att gå... Tänk att det är 2011 & de sista 40 åren har det inte hänt mycket. 

Om jag ser till mig själv är jag uppfostrad att vara stark, stå för mina åsikter & vara rättvis. Minns därför vilken chock det blev när man började arbeta. Inte för att skolan är särskilt rättvis, tvärtom! Men jag var för ung & naiv för att lägga händelser i rätt fack... Som ung trodde jag att om man var duktig & gjorde ett bra jobb skulle man kunna göra karriär. Idag vacklar den tron. Visst kan man klättra, men på mäns villkor, på mäns sätt & genom mäns acceptans. Och den sista dörren är stängd, kvinnor är icke önskvärda.

Som exempel kan jag ta min egen arbetslivserfarenhet. Mitt första arbete var på en hamburgerkedja. Här var det ganska jämn uppdelning könsmässigt bland cheferna men ägaren var man & ganska glad i unga tjejer, om man säger så. Man lärde sig snabbt av de andra tjejerna att hålla sig undan när han kom på besök... På min andra arbetsplats, klädesaffär, var det bara kvinnor upp till butikschefsnivå, sen var det bara män i toppen. På tredje arbetsplatsen var det jämn könsuppdelning, även här upp till mellanchefsstadiet, därefter var det bara män igen. Och den uppdelningen har jag fortsatt se hela vägen av mitt yrkesliv, tyvärr.

Därför var det intressant att läsa Sydsvenskan idag, där det har skrivits en artikel om två sociologer som forskat om makthavare i Danmark. Deras examensarbete hette " Företagets män. De danska toppdirektörernas kollektiva biografi". I mycket hög grad är toppdirektörerna lika genom ålder, utbildning, livsstil, attityder, utseende, etnicitet, boendestandard & familjebildning. Ingen är öppet homosexuell & få är kvinnor. Hur intressant jag än fann artikeln är den ju inte chockerande eller nyhetsbringande. Det är bara att titta sig omkring. "Kaka söker maka", man är mest bekväm med folk som är lik en själv. Däremot väljer man bort att utvecklas och få nya perspektiv.

Därför önskar jag att vi kvinnor börjar ställa krav på alla de företag vi dagligen handlar varor av, de företag där kvinnor är huvudmålgrupp, hur ser deras styrelser & ledning ut? Är det bara män som sitter i Libresses, Maybellines, Lindex, Triumphs, Ellos, Odd Mollys m fl styrelser & ledning? Eller finns huvudmålgruppen representerad? Det skulle vara mycket intressant att börja forska om det . Och en dag när jag inte bytar blöjor, fixar mat, skriver veckomeny, diskar, tvättar, dammsuger & samtidigt försöker förverkliga mig själv lovar jag att påbörja en sådan karriär ;0) Tills dess kanske någon annan vill dra i tråden? Facebook hade varit en utmärkt plattform; "revolution rättvis fördelning"!!

Fram tills att jag börjar förändra världen kommer här ett "koppla-av-kort" ;0) Med den uppmuntrande frasen "Don´t worry be happy"


I svart & gult med Hänglars oldie ;0)


Och med de orden säger jag "over and out"! Och tjejer, nu kör vi ;0)

5 kommentarer:

Louise sa...

Snyggt! Jag gillar färgkombon och texten - häftigt :)
Kram

Lina Videll sa...

mycket bra tanke!!!

Martina sa...

Jag blir alltid lika glad när jag kikar in hos dig och ser dina underbara kort. Tack för inspirationen du ger! :)

Petra/Paradise sa...

Hej hopp!

Du har så rätt vännen, i allt du säger!

Men faktum är att på min förra arbetsplats, Onoff, där har de faktiskt fått en ny, kvinnlig VD!
Coolt tycker jag! :D

Kortet du gjort är hur fint som helst!!
Älskar allt! Färgerna, upplägget, fyndiga texten, detaljerna!!
MUMS!

KRAMISAR

Pernilla ~Pillan~ sa...

Härligt starka färger! Du har ngt att hämta i min blogg ;-) Kram