lördag 22 december 2012

Kemikaliebantning del 2: Barnsaker!

Här kommer del 2 "Utrensning av kemikalier i hemmet"!
 
Jag har här hemma börjat med Nellies saker! Så här kommer lite kortfattat vad vi rensat ut och köpt nytt. Samtidigt passar jag på att tipsa om lite julklappar vi köpt.
 
Jag började med att rensa ut alla plastleksaker som hon inte lekte med (massa småsaker, McD-leksaker, djur, grönsaker, köksleksaker, leksaker med ljud osv). Tro nu inte det blev en massa gnäll, hon har inte märkt av det ens, vilket är ett tydligt tecken på att barn har rent för mycket prylar (ett genomsnittsbarn i Sverige har 500 leksaker!). Kvar är en symaskin, en kassa-apparat, lite glas & tallrikar samt en bollmaskin & Duplot. Generellt för dessa grejor är att de är lite mindre dåliga än mjuka plastleksaker som innehåller ftalater i stor utsträckning. Plastankor, mjuka plastleksaker att tugga på, allt sådant har åkt ut.
 
I nästa steg åkte alla plastmatsaker Nellie ätit på/med ut. Det är inte lag på att märka plast men generellt kan man säga att plast+värme inte hör ihop. Då frigörs både ftalater, Bisfenol, östrogena ämnen & lite annat smått och gott. Så skippa plastredskap att röra om med, att värma mat i plast osv. Den plast som är märkt med en triangel, där ska man undvika de som är märkta med 3,6 & 7. Gissa om jag blev förvånad när Babybjörn-tallriken hade en vacker sjua på sig?! Ut åkte den direkt. Nappflaskor har lag på sig att vara Bisfenol-fria sedan juni 2011. Så de flesta har stannat men vi har köpt en ekocertifierad nappflaska & sen dess är den det enda Nellie vill använda. Bra, tycker vi.
 
Och så hoppar vi in i badrummet där bl a Barnängen shampoo var en orgie av massa skit, mineralolja, parabener mm. Så det åkte, ihop med tandborste, barntandkräm & babylotions. Sen har vi köpt Estelle & Thildes barnshampoo, Burts bees babyolja & ekologisk tandkräm samt bambutandborste. Allt ekologiskt till vår lilla sessa, känns super!
 
Och så har vi kläder. Till en t-shirt kan det gå åt upp till 2 kg kemikalier & tryck på tröjor är sällan giftfria. Antibakteriellt, flamsäkert, antimögel, ftalter & infärgningskemikalier. Jag har redan innan köpt en del ekologiskt/ökotex-märkt te x babytäcken när Nellie var nyfödd men nu har det ökat radikalt! Älskar Me & I, Blingo & alla de danska märkena Ej Sikke Lej, Katvig & Småfolk. Även Snoozy har fina kläder. Polarn & Pyret, H&M, Lindex, Villervalla & Pomp de Lux har en del ekologiskt men man får läsa noggrannt på lapparna. Mycket är dyrt men jag rekommenderar varmt Tradera där man hittar både nytt & gammalt, inte minst Me & I-säljarna gör sig av med sina visningskollektioner där. Köper man vanliga kläder är det viktigt att tvätta dem först ca 3 gånger för att få ut så mycket kemikalier som möjligt. Bra att köpa begagnat med, då är de oftast tvättade flera gånger.
 
Tyvärr är det alarmerande att läsa om Gore-Texbehandlade ytterkläder & skor, där man bland annat finner kemikalien Teflon. Tyvärr har Nellie det i både skor & overall men till nästa vinter blir det andra bullar. Kavat har ekologiska skor, det finns miljömärkta jackor t ex.
 
Och så har vi gosedjuren, dessa söta filurer som innehåller massa flamskyddsmedel... Vad ska man göra? Ja, man kan ju inte rycka favoriterna ur famnen precis. Några få djur har smugit ut bakvägen, en del får vi leva med. Och så har vi köpt någon ny ekologisk & tänkte ersätta efterhand. Ge ett nytt sött djur så hon förhoppningsvis glömmer någon av de gamla. Lär ta tid men ev småsyskon får strikt ekologiska gosedjur så då går Teddykompaniet med sina flamskyddsmedel bort tyvärr.
 
Nedan kommer lite bilder på saker vi köpt, en del får Nellie i julklapp, en del har vi redan börjat använda. Samtliga saker är köpt på Ekokul & Ekoleko, butiker jag kan rekommendera varmt!
 
 
 
En nalle från Ekokul i 100% ekologisk bomull.

En rolig sak att bygga med. Gjort av Mater-Bi, baserat på majsstärkelse.Helt biologiskt nedbrytbart. Färgat med milda livsmedelsfärger. Man fuktar bitarna mot en svamp & klistrar sedan bitarna ihop. Man kan bygga precis vad som helst! Värt att testa för facila 80 kr.


Träpärlor tillverkade av återplanterade träd inom EU. Målade med giftfria och klimatsmarta färger. Dessa har Nellie redan fått & leker hela tiden med.


Naturlig och giftfri modellera som är otroligt mjuk och därmed lätt att knåda. Innehåller endast naturliga ingredienser som vax och vegetabiliska oljor. Perfekt ersättning för den vi har!

Ett matset tillverkat av naturliga växtfibrer, restprodukter från jordbruket i form av risskal och bambu. Det är ett hållbart matset som kan användas om och om igen i flera år. Matsetet kan också maskindiskas (max 40 grader). Ska inte användas i mikrovågsugn.

Green to Grows 300ml nappflaskor (stor flaska) med Wide Neck sugnapp är gjorda av PES plast. De är helt fria från ftalater, bly, PVC och Bisfenol A. Nellie vill bara ha "nappflaskan med den glada solen" ;0)

Tandkräm med naturliga smak- och färgämnen från rödbetor och jordgubbsextrakt. Fri från petrokemiska ämnen, parabener, syntetiska färgämnen, mineraloljor och silikon.


Tandborste gjord av ren bambu och med strån av mjuk BPA-fri nylon som är 100% komposterbar. Skönt att stoppa kemikaliefritt i munnen!
Detta är början på Nellies nya liv. Dessutom kommer hon ju att slippa ännu fler kemikalier efter hand vi bytar ut i köket, sovrummen, vardagsrummet osv. Allt för att ge henne (& oss) en så giftfri vardag som möjligt.

Inga kommentarer: