tisdag 26 februari 2013

Ekologisk skönhet del 75!

Ja, även om jag inte skriver något så händer det en hel del på den naturliga skönhetsfronten. Tyvärr tråkigheter. Först och främst har jag upptäckt att tråkiga ingredienser figurerar i s k naturliga (ej EKO-certifierade) produkter.
 
Som exempel Burt´s Bees som innehåller Phenoxyetanol, ett ämne som tyvärr är tillåtet i ekologiska produkter... Det är en förening mellan fenol (ett giftigt vitt pulver som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen). I säkerhetsinformationen om Phenoxyetanol kan man läsa att det är kraftigt irriterande för ögon och hud samt är farligt vid förtäring, inandning eller upptagning genom huden. Ämnet är giftigt för njurarna, nervsystemet samt levern och upprepad eller långvarig exponering för ämnet kan orsaka skador på dessa organ samt andningsorganen. Vidare informeras det om att Phenoxyetanol kan orsaka reproduktiva defekter (utvecklingsdefekter på fortplantningsorganen).

Phenoxyetanol blir tyvärr allt vanligare som konserveringsmedel i kroppsvårdsprodukter för baby och barn, även i sådana som marknadsförs som milda, säkra och barnvänliga. I USA gick FDA ut och varnade för att en salva innehållande Phenoxyetanol som marknadsförs till ammande mödrar med ömma och såriga bröstvårtor, kan orsaka problem i andningsorganen eller diarré och kräkningar hos barn. Vidare används Phenoxyetanol som bedövningsmedel på fiskar i samband med veterinärbehandling eller konstgjord befruktning. Detta kan vara värt att tänka på då man spolar ut sina kroppsvårdsprodukter innehållande ämnet i avloppet… som sedan transporteras vidare till naturen.
 
Blir man trött eller??
 
Dessutom hittade jag Inci-listan till det solpuder jag önskat mig i födelsedagspresent, Nuxe:
 
 
 
Så här står det på Elevens hemsida där märket Nuxe ligger under kategorin Ekologiskt & Naturligt:

Naturlig skönhet från NUXE

NUXE grundades redan 1957 av en parisisk apotekare. I början av 1990-talet övertog Aliza Jabès, en kvinna som fascinerades av aromaterapi och växtterapi, företaget och varumärket tog ny fart. Idag har NUXE utvecklats till ett flaggskepp inom naturkosmetik och är ett av de bästsäljande varumärkena på apoteken i Frankrike.
NUXE tillhandahåller unik expertis som är tillgänglig för alla kvinnor och som kombinerar naturlighet, effektivitet och sensualitet. I genomsnitt har 80% av ingredienserna naturligt ursprung och härstammar från farmakopi och gamla medicinaltraditioner från hela världen.
Få märken i kosmetikbranschen har fått så många utmärkelser och hyllningar som NUXE.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NUXE föreskrifter:

 • Föredrar naturliga aktiva ingredienser.
 • Inga mineraloljor.
 • Inte portilltäppande produkter.
 • Inga syntetiska färgämnen.
 • Inga animaliska ingredienser.
 • Kliniska effektivitetstester på slutprodukterna utförda under dermatologisk kontroll.
 • De flesta av NUXEs produkter använder sig av ett exklusivt & patenterat konserveringssystem utan parabener & fenoxyetanol

 • Ja, just det. De flesta produkter använder sig inte av parabener... Hur är det då med solpudret? Vad sägs om talk som andra största ingrediens, lite mysigt Phenoxyethanol, några olika silikoner samt inte mindre än fem (!) olika parabener? Inkl de två farliga som är bevisade hormonstörande... Naturligt?! Jag blir så (ursäkta ordvalet) jälva förbannad!! De är inte ekocertifierade, det hade aldrig godkänts. Men att de ligger i fel Kategori hos Eleven, det har jag argsint påpekat till dem! Hade jag jobbat på Plus hade den åkt direkt i soptunnan!!! Usch & blää, kan man ha mesigare lagstiftning än den kring hygienprodukter?
   
  Så därför hoppar jag direkt över till en RIKTIG naturlig sak. Nämligen hur man enkelt gör egen kroppspeeling. Jag har varit sugen på en som heter Naturligtvis sockerskrubb men den kostar 115 kr. Så jag testade istället ett oerhört enkelt recept som jag fått via tidningen Lantliv.
   
   
  Man tar följande och blandar ihop:

  2 dl socker, 1 dl olivolja och 2 msk honung. Sockret peelar fint & olivoljan gör dig mjuk som en bebis. Honungen har antibakteriella funktioner, så jag gissar att det fungerar som ett naturligt konserveringsmedel? Blir i alla fall en fin konsistens som dock behöver röras om innan användning. Jag har min i en glasburk i kylen och efter en vecka har jag inte märkt några konstigheter. Tänk vad billigt, naturligt & enkelt bra hudvård kan vara!

  Och jag som alltid tyckt hemmagjorda tvålar & dyl har varit lite lite fjantigt. Dags att omvärdera den fördomen :0)

  Och så bara en liten parantes. Jag har äntligen hittat en riktigt bra ekologisk mascara! Den heter Une & finns på Åhléns, Eleven & snart även Kicks. Yippie, säger jag :0)

  Så här står det om den på Elevens hemsida:

  Ecocertifierad mascara ger fantastisk volym tack vare naturliga vaxer som bivax, carnaubavax och sheasmör, och håller i upp till 16 timmar tack vare xantangummi. Borsten är specialdesignad med korta strån som fångar upp även de allra minsta fransarna, är enkel att tvätta bort och doftar svagt av honung.
  • Oftalmologiskt testad.
  • 100% av ingredienserna har naturligt ursprung.
  Så den litar jag åtminstone på :0)

  Nu ska jag hålla kväll i en timme, sen är det nattedags. Mycket i skolan just nu med massa intressanta föreläsningar! Imorgon ska jag ta bussen 06.45, tjoho... Natti natti!

  1 kommentar:

  Cecilia Nordqvist Nilsson sa...

  Du är duktig du!
  Blir sugen på att testa schampoot o mascaran.

  Tar tåget 06.00 imorn ;)

  Natti!