fredag 1 februari 2013

Fredagsmys & INCI-lista!

Ja, det blir det här ikväll med syster på besök! För er GI-intresserade som känner mig väl (taco varje fredag) håller vi fast vid den traditionen, det blir utan bröd för mig bara! Annars har denna veckan gått super och jag känner mig redan piggare och klarare i huvudet samt mindre svullen om magen, härligt ;0)
 
Det håller dessutom verkligen på att hända roliga saker i min vänskapskrets, det är många som vill ha ekologiska produkter och har börjat läsa innehållsförteckningar i badrumsskåpet. Jag får ständiga frågot om innehåll och har även haft spakväll för en väninna, där hon fick testa mitt ekologiska sortiment, med bra utfall!
 
Men när det kommer till innehållsförteckningar så förstår man knappt något eller hur? Därför har jag sammanställt en liten lista på Kemikaliekollen, min nystartade blogg om kemikalier, ni hittar listan HÄR! 
 
Men för att göra det enkelt kommer här en liten summering på vad ni ska undvika.
(Inom parantes står INCI-namnet som det brukar se ut på innehållsförteckningen)
 
Aromatiska aminor (amino, amin) - Allergi - & cancerframkallande.
 
Alla produkter som slutar på EDTA - Binder metall som fällts från förpackningen så att den inte ska synas. Otillräcklig forskning om farorna.
 
Ftalater (phtalates) - Är hormonstörande, kan störa fosters neurologiska utveckling och ge ADHD
 
Mineralolja (mineral oil) - Studier har visat samband mellan mineralolja och ledsjukdomar och fibromyalgi samt inflammationer i lederna.
 
Parabener - Liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och har hittats i bröstcancertumörer. Propyl- och Butylparaben är de som är misstänkt hormonstörande.
Parfym (perfume, fragrance) - Allergiframkallande och innehåller ofta ftalater för att doften ska stanna längre om den är syntetisk.
 
Polypropenglykol/Polyetylenglykol (allt som har PEG/PPG i namnet) Cancerframkallande, hormonstörande, utvecklingsstörande. Lagras i fettvävnaderna.

Resorcinol Vanligt i hårfärger. Kromosomskadande/mutagent, hormonstörande och allergiframkallande.
 
Silikoner (slutar på cone) - Mildrar effekterna av tensider. Svåra att bryta ned i naturen.
 
Talk (talc) - Ofta i mineralpuder, är farligt för luftvägarna och cancerframkallande.
Tensider (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betain, nonoxynol, cocamide DEA) Används i hygienprodukter och i löddrande produkter som shampoo, diskmedel osv. Uttorkande, hudirriterande, därför tillsätts ofta silkoner för att ta bort de negativa effekterna. Vissa är cancerframkallande och hormonstörande.

Triclosan Bakteriedödande. Har hittats i bröstmjölk hos ammande kvinnor. Kan omvandlas till dioxiner, som varit förbjudet länge och är cancerframkallande och hormonstörande.

Zinkpyrition (zink pyrithione) Ett konserveringsmedel som är vanligt i mjällshampoo. Får endast användas i produkter man sköljer av från huden/håret då det annars kan påverka nervsystemet.
 
Hoppas jag inte förstörde er fredag där ute! Bjuder på en sommarbild, visst längtar vi alla lite till mans efter värme och ljus? Även om det faller snö här hemma just nu...
 
I alla fall, trevlig helg på er!
 
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmm jamen tack då ;-)!! trevligt fredags nöje...Jag har oxå tittat igenom den "jobbiga" listan.. Fick lära mig mycket på föredraget som Malmö stad anordnade. Blev lite rädd faktiskt. Och ett antal svar fick jag på mina frågor. Min mamma fnös åt min nya kunskap om kanske kanske våra problem att bli gravida har med kemikalier att göra och annat vi utsatts för...Hoppas bara att våra barn slipper det. Ska plast bantas hemma! Fast svårt och veta ändå om man gör tillräckligt. Vad ska man använda för redskap när man steker pannkakor i teflon pannan, ska man använda teflonpannan alls...det blir inte så bra pannkakor i gjutjärnspannan.. Ha en skön helg, kram Ami