tisdag 6 juli 2010

Hur jag färglägger stämplar ;0)

Det efterfrågades för ett tag sen att jag skulle visa hur jag färglägger mina stämpelmotiv. Och nu har jag äntligen tagit mig i kragen & fotograferat, så här kommer det! Först vill jag bara poängtera att det finns inga rätt eller fel, bara versioner av hur folk färglägger! Så funkar din nuvarande teknik, hoppa över detta inlägg ;0) Och till skillnad från många andra kortmakare använder jag inte Distresser vid färgläggning. Jag kan använda dem men gillar akvareller mycket bättre, jag tycker man har längre tid på sig att flytta färg & kan "sudda" bort om man målat utanför. Jag använder akvarellpapper med 300g tjocklek för att få ett stabilt motiv när man sedan monterar det på 3D-kuddar. Och så har jag vanlig hobbyakvarellfärg!

Jag börjar med att stämpla motivet med VersaFine, då den är vattensäker. Därefter börjar jag färgläggningen med att ta mycket färg & lägga längs kanten i de fält jag vill färglägga. Om man lägger färgen i nedankanten blir det en naturlig skugga (tänk att solen skiner ovanifrån, då hamnar skuggorna nertill).

Därefter torkar jag bort en del av färgen på penseln, genom att stryka den mot en bit kökspapper & använda lite mer vatten. Sedan drar jag med penseln från kanten & in så att det blir en mjuk övergång. Jag låter mitten vara ljus, det blir en highlight-punkt.

Jag upprepar proceduren ett par gånger till jag fått den nyans & mättnad jag vill ha.

Jag fortsätter sedan på ett annat ställe som inte gränsar till det nymålade, då slipper man att färgerna flyter in i varandra. Än en gång lägger jag mest färg i skuggan!

Det gör inget om man målar utanför, det målar man över sedan eller "suddar" med lite vatten på penseln. Jag sparar banden till efter paketen torkat.

Istället börjar jag på klänningen!

Och förklädet när klänningen är torr.

När färgläggningen av förklädet är klart, tar jag bort all färg på penseln, gör den lite blöt med vatten & "flyttar" färgen för att få en highlight.

Nu färglägger jag banden, först orange & sen lite brunt för att få lite djup.
Sedan drar jag med penseln för att mjuka upp färgkanten.

På skorna låter jag highlighten vara upptill.

De vita strumporna skuggar jag endast med lite grått, längs & under kanterna.

Till slut målar jag hyn, på samma sätt som håret, dvs med highlight i mitten.

Till slut målar jag dit mjuka kinder. Klart!

Några små tips på vägen:
-Börja hellre med lite färg & lagom vatten, man kan alltid bygga på med mer färg.
-Om du använder för mycket vatten kan det vara svårt att hålla färgen innanför linjen om du inte embossat ditt motiv.
- Tänk var ljuset kommer ifrån, du ska lägga skuggorna på motsatt sätt. Ex om du highlightar högt upp till höger ska skuggan ligga långt ner till vänster.
-Jobba i många lager, blir det för mörkt, ta mer vatten, blir det för ljust, minska vattnet & öka färgen.
-Köp bra akvarellpapper, det ska hålla för många penseldrag & mycket vatten ;0)

Jag tänkte även visa hur jag "bygger" mina kort, kommer snart i ett inlägg nära dig, hi hi. Nu ska jag byta ännu en blöja på Nellie & sen ge smakportion, inkomster & utgifter som de säger ;0)

Såg förresten Twilight Eclipse igår, lite besviken... Måste nog se den ett par gånger till innan jag landat, tyckte den var lite överdriven, såpa-aktig & konstigt filmad ibland? Och varför har de olika producenter till varje film? Nu dröjer det till nov 2011 innan nästa film kommer, undrar varför det tar sån tid & gillar man fortfarande Twilight då? Hm, tankarna maler, hi hi.

Inga kommentarer: