måndag 13 september 2010

Photoshopad!!

Nu när jag fått mitt Photoshop installerat tänkte jag visa lite knep & knåp för att få bilderna bättre! Blir väldigt grundläggande (så fotoproffsen får blunda), annars skulle detta inlägg ta mången dag att läsa/göra ;0)

Jag börjar med att visa årets första julkort! Så här ser det ut innan jag retuscherar det i Photoshop. Givetvis beror grunden på mot vilken bakgrund man fotograferar, vilka ljusförhållanden osv. Jag brukar använda vårt soffbord som är en diskret bakgrund, vill framhäva kortet (& hinner inte styla). Jag fotograferar alltid dagtid & sällan med blixt. Då dagsljus är kallare än lampljus tenderar även korten gå mot den kalla paletten, vilket behövs åtgärdas!

Ett ganska platt & kallt ljus, framhäver inte de rätta färgerna eller värmen i kortet.
Jag börjar alltid att beskära min bild för att få bort en del av bakgrunden. Givetvis kan man använda olika lasson istället, om tiden & kunskapen finns.

Här har jag fått bort en del av bakgrunden. Jag har även gjort min retuschering. Jag använder oftast autokontrast, den gör mycket jobb på ett klick. Om jag inte är nöjd med resultatet går jag in under Mättnad (Hue/Saturation i eng.versionen) & äkar upp mättnaden. Vill jag ha mer studs i kortet går jag även in i Brightness/Contrast & ökar kontrasten. Är kortet fortfarande för kallt i färgerna går jag in i Color/Balance & väljer att öka mot yellow & red. Därefter brukar jag vara nöjd med resultatet som återspeglar kortet på bästa sätt & så nära verkligheten som möjligt. Klart!

Papper från Panduro & Graphic 45, textstämpel Inkido, God jul-cirkel Reprint.

Här är lilltomten målad (& retuscherad). Omonterad sötnos från Panduro Hobby!

En del av mums-mumset! Fina stjärnor, distress stickles i kanten & swirls med Distress ink.

Elden i brasan är glossad med 3D-lack!

1 kommentar:

Erica sa...

Ja visst är det underbart med Photoshop... love it.

Ditt första julkort är superfint, så där gammeldags varmt och mysigt som ett julkort ska vara!

Ha en fin vecka!

Kram, Erica