söndag 25 oktober 2009

Psykoprofylax!

Idag är det regnigt, mulet, snålblåst & grått & jag är på toppenhumör! För igår fick jag & sambon en helt annan innebörd av ordet förlossning ;0) Då vi försökt skaffa barn ett tag & varit fokuserade på att bli gravida & därefter både njutit & oroat oss igenom graviditeten med blödningarna, njursten & allmän oro så har delen med att vi faktiskt ska bli föräldrar legat i skymundan. Men nu när det börjar närma sig & pusselbitarna faller på plats så har fokuset hamnat på den STORA saken, nämligen förlossningen. Jag har hela tiden känt ett oerhört lugn, typ, det här har kvinnor gjort i alla tider & det är inte många skräckhistorier som påverkat mig. Men kontrolltanten inom mig har också känt rädsla för jag/vi vet inte alls hur förloppet kommer bli & vi har inga verktyg förutom smärtlindring & det tycker jag varit jobbigt. Jag har också känt rädsla för Niklas roll, klarar han det? Kan han ta över & guida mig när jag (tvingas) släppa kontrollen? I alla fall, många frågor & inga svar!

Men nu har vi massa verktyg, massa svar & jag känner mig superlugn ;0) För igår var vi på psykoprofylax i Lund! Var först tveksam att boka kurs & sambon tror inte på hokus pokus, men detta var det enda vi kunde finna & då jag alltid förbereder mig för allt (kontrolltanten) tog jag kommandot & anmälde oss. Och det ångrar jag verkligen inte! Jag ska försöka förklara kortfattat vad man "lär" sig.

-Andning. Genom att andas rätt under olika smärtstadier syresätter man musklerna, får annat att fokusera på & minskar risken för att spänna sig eller hyperventilera. För er som skrattar lite nu säger jag bara idrott. När jag tränade bodypump (styrketräning) visade tränaren hur man skulle andas för att orka mer & banne mig om det inte fungerade super! Funkar det på träning så funkar det på förlossning.

-Avslappning. Genom att slappna av minskar smärtan, man ska vara tung i kroppen & avslappnad i ansiktet för när man spänner sig gör det mer ont. Prova nästa gång ni har ont någonstans! Jag vet att det fungerar för jag andades lugnt & slappande av när jag hade njurstensanfall. Intressant var också att hypnos, healing & profylax använder sig av exakt samma avslappningsteknik?! Yes, jag har provat dem alla ;0)

-Målbilder. Nu kommer vi in på psykologi! Men jag jämför än en gång med idrott, denna gång på elitnivå. När ex Kajsa Bergkvist ska över ribban i höjdhopp frammanar hon en bild där hon ser framför sig hur hon lyckas och hur det kommer kännas efteråt. Vi ska göra likadant. Detta är nog den delen sambon har svårast för medans jag (som gått både hos psykolog & healer) jobbat mycket med det undermedvetna & vet att det kan både förlösa glädje, smärta & sorg men också ge trygghet & svar på massa frågor. Konkret kan man säga att man ska ha en bild i huvudet där man ser sig ett tag efter förlossningen, t ex ammandes hemma i soffan, en lycklig bild med många detaljer. När man är redo att ge upp under förlossningen ska sambon återberätta den för att få tillbaka en mot mål & arbeta fokuserat!

-Att man jobbar som ett team, sambon har fått uppgifter på vad han ska göra/inte göra både före & under förlossningen, helt enkelt verktyg på hur han ska bete sig. Och att han, genom att identifiera min andning, vet hur ont jag har. Denna delen tog bort mycket av både min & Niklas oro.

Läxa till idag var även att skriva ner sina orosmoment, ex om det är fullt på BB, osv & lösningar/alternativ på vad vi kan göra. Super, för genom att skriva ner sina problem/sin oro/sin stress identifierar man den & kan därför också lösa dem. Jämför med alkoholism t ex, en alkoholist kan inte jobba med sitt beroende förrän hon/han identifierat det.

Summa summarum, ångrar inte en sekund av denna kurs, som fortsätter idag, spännande! Under tiden får ni njuta av ett litet julkort!

Magnolia-flicka & Inkidos pepparkaksrecept, papper Magnolia & Websters! Visst är hon söt?

Närbild för att ni skulle ana glittret, helt omöjligt att se, eller hur?
Nu ska jag väcka sambon med frukost & lite profylax-läxor ;0) Ha en mysig söndag!

1 kommentar:

Therése Ringström sa...

Hej! Brukar kika in här men inte lämna spår men idag var jag bara tvungen! Jag kan inte sätta mig in i din situation med dina problem att bli gravid, men vill bara ge ett litet tips. Tänk inte för mycket! Många vill berätta skräckhistorior för att verka duktig jämfört med andra mina förlossninga har varit underbara slappna av och lyssna på kroppen den vet hur den ska göra!!!

Lycka till!!

Therése