måndag 16 december 2013

Lucka 16: mina söta djur & föreläsning!

Idag har jag varit på en mycket intressant föreläsning om meditation och dess verkan. Vi tittade bland annat på vilka frekvenser vår hjärna uppnår vid olika tillfällen och vad som händer då. Oerhört intressant information, inte minst för mig som varit sjukskriven för stress.
 
Visste ni t ex att vi uppnår mellan 32-40 Hertz när vi anstränger oss, stressar eller tar emot ny information? Vår hjärna är skapt för att klara så höga Hertz i 10-minutersintervaller, med en sammanlagd tid på två timmar per dygn. Idag, när vi har datorer, TV, mobiltelefoner, affärer öppet dygnet runt, krävande "flexibla" arbeten och intryck var vi än är så ligger vi på denna frekvensen i upp till 12 timmar per dygn. Vi förbrukar alltså mycket mer kapacitet än vi egentligen har, med följden att vår hjärna går på högvarv.
 
Tiden då vi behöver ligga på lägre Hertz är därför alldeles för kort. Lägg därtill att många sover dåligt och gärna med en mobil vid nattduksbordet, som sänder frekvenser hela natten och stör vår hjärna, så förstår ni hur våra hjärnor mår.
 
Det intressanta var att meditation till viss del kunde hjälpa oss och kompensera upp vår förbrukade kapacitet. Bland annat kunde man höja fokuseringsgraden, stabilisera blodtrycket, tillverka mer av hormonerna oxytocin och serotonin, bli lugnare, öka föryngringen hos cellerna och få bättre balans i det endokrina systemet.
 
Så det börjar kanske bli dags att lära sig meditera? Inte minst när jag fick reda på att 20 minuters meditation kan ersätta tre timmars sömn, bra information för småbarnsföräldrar ;0)
 
Men skämt åsido, absolut en sak jag ska lära mig. Och efter en sådan föreläsning frågar man sig "Lever vi verkligen på rätt sätt 2013?" Det enkla svaret är verkligen nej. Men vi är barn av vår tid, så kan man göra mer än att begränsa skadan?
 
Idag blir det lite djuriska bilder, mina fina sötisar, som kommer fram till jul. 
 
Kaninerna från eh... Köpenhamn?

Rådjuren från TGR

Maileg-grisarna!
Nu ska vi hålla kväll & imorgon är det dags för vår ena katt att operera bort ett par tänder, stackars liten... :0(

1 kommentar:

Elin sa...

Vad intressant! Och så fina mysiga djur! :)