onsdag 4 december 2013

Lucka 4: enkla kort & tänkvärt om teknik!

Idag blir det lite enkla julkort, jag brukar ju bygga åtminstone 4-5 lager, så det var en utmaning att banta ner på material. Men blev faktiskt nöjd! Fotograferingen var dock lite svårare, hoppas ni ser "igenom" det dåliga ljuset! ;0)
 
Enkla julkort
 
Du behöver:
 
Scrapark 30x30 cm i kartong och rött
Scrapark mönstrat (det jag valt har tyvärr utgått från Panduros sortiment)
Wellpapp, papper med struktur
Diverse dekorationer ex bokmärken, knappar, bling (sigillen är t ex från ICA)
Ev stansar eller mallar till stjärnor och hjärtan (eller kakformar, fimoformar?)
Lim, penna & sax
 
Så här gör du:
 
Klipp de stora enfärgade arken på mitten så att du får två stycken 30x15 cm bitar av varje ark. Vik dem på mitten till 15x15 cm kort. Klipp fyrkantiga bitar till dekorpapper. Dekorera korten, börja med den större dekoren som t ex bokmärken och avsluta med de små.
 


Och så lite tänkvärt om teknik. Som jag skrev för ett tag sedan har jag försökt banta ner mitt mobilanvändande. På Facebook har jag valt att ta bort över 70 personer och är nu nere i facila 40 personer, släkt & nära vänner samt en handfull folk som skriver ofta och mycket intressant. Jag tog också bort en massa grupper och en massa sidor jag "gillat". Känns jätteskönt faktiskt.

På Bloglovin har jag gått från 90 till 18 bloggar. Tradera håller jag på att fasa ut. Fast Wordfeud behåller jag, det är bra hjärngymnastik :0)

Lite roligt är att mitt tankesätt bekräftats av många i min närhet och jag vet flera vänner som tagit bort mycket folk från Facebook, vissa visste de inte ens vem det var ha ha :0)

Och häromdagen läste jag i "Vi i Villas" tidning att de ställt frågan "Vad skulle ni göra om ni inte hade någon hemteknik"? (dator, mobil, TV, Ipad osv)

Folk svarade:

1. Tala och diskutera med varandra
2. Lösa korsord
3. Snickra
4. Spela spel
5. Laga mat
6. Sy
7. Ha sex
8. Måla
9. Sticka
10. Lägga pussel

Intressant att sex verkar roligare än att måla, men inte lika kul som att sy ha ha :0)

Maken och jag undrade var träna, se fotboll och läsa tagit vägen men summa summarum är det dessa saker vi väljer bort, till förmån för teknik. Ledsamt, inte minst med tanke på relationerna till familjemedlemmarna. Många inför teknikfria dagar i sina familjer, kanske något att testa på?

Jag vet bara att jag börjar bli mer och mer trött på det faktum att teknik styr över ens liv, att man har abstinens när man inte har mobilen uppe stup i ett och att man faktiskt inte mår bra av att vara ständigt uppkopplad.

Se bara på våra skolungdomar som har mycket sämre koncentrationsförmåga, sämre läsförståelse, sämre kunskaper i matematik och naturvetenskap samt högre stress och ger upp lättare, än ungdomar gjorde för 20 år sedan. Vem är förvånad? Idag ska ju allt lösas snabbt via nätet, shopping, bekräftelse, svar på frågor, umgänge. Inte konstigt att Sverige ligger bland de fem sämsta länderna i PISA-undersökningen?

1 kommentar:

Cecilia Nordqvist Nilsson sa...

Tyckte dessa julkort va jättefina!!!! Och dina mossgranar, det hade varit kul att försöka sig på (förstod sådär hur man skulle göra själva granen men jag är ju inte så pysslg heller).