onsdag 18 december 2013

Lucka 18: Tomtar a la raggsocka!

Att göra egna tomtar behöver inte vara jättesvårt och man kan spara rätt mycket pengar, om man jämför med lite dyrare designtomtar, vilka jag har inspirerats av. Oftast har designtomtarna lite mer genuina material som riktig ull i skägg och mössa. Mer hållbart, mindre kemikalier och naturligt mindre brandfarligt än all polyester vi har i våra hem! Så jag testade att göra egna.
 
 

 
Tomtenissar av ull & bomull
 
Du behöver:
 
Gamla raggsockar
Fyllning till kroppen (vadd av ull, tygbitar, gamla ojämna strumpor eller annat)
Ullfilt till luva
Fårull till skägg
Något till huvud som inte är för tungt (vaddkula, avklippt bit av en toarulle)
Träkula till näsa
En bit kartong att ha i botten på tomtens kropp
Tubstickat till halsduk
Nål, tråd, sax, en bit snöre och flytande textillim
 
Så här gör du:
 
Klipp av foten på raggsockorna, ovanför hälen och behåll själva halsen. Vänd den ut och in och knyt ihop ena änden av strumpan, med en bit snöre. Vänd till baka strumpan och fyll den med vadd/tygbitar mm. Rita av ett glas på din bit kartong och klipp ut. Lägg i botten på strumpan så att du får en stabil botten. Limma fast strumpans kanter på undersidan av kartongen så att du "stänger" strumpan. Nu har du gjort kroppen.
 
Ställ kroppen på bordet och limma fast huvudet på kroppen. När det har torkat, limma fast skägg och träpärlan till näsa (jag klippte min träkula i två delar och fick två näsor på en kula).
 
Passa av hur bred luvan ska vara för att fungera kring tomtens huvud. Klipp en hög trekant av ullfilten till luva. Sy ihop luvan med små stygn med nål och tråd.
 
Sätt på tomten halsduken och klipp av till passande längd. Sätt lite lim på luvans insida, längs med kanten och ta på tomten luvan. Låt torka. Klart! 

Inga kommentarer: