torsdag 3 december 2009

Tänk att det redan är 3:e december!

Har ni börjat köpa julklappar än? Jag har småstartat men tänkte ta en rusch veckan efter jag gått hem, så kan jag vila & fika mellan affärerna utan att stressas av vetskapen att de stänger om 15 min ;0)

Men imorgon bär det av till julmarknad nr 2 för min del, faktiskt den bästa av de jag besökt, nämligen Fredriksdal i Helsingborg, ska bli spännande! Hoppas bara där inte är för lerigt, vill inte snubbla! Mm, då ska jag njuta av tomtar & pynt, hoppas på mycket fint!

Några andra tomtar som kan avnjutas är de små jag har "på loftet", små nyfikna nissar som kikar fram under luvan.

Men tomten i dess röda skrud är en ganska "ny" tradition. Han härstammar egentligen från Turkiet och är ett helgon, även om han inte är en martyr, vilket är ganska ovanligt. St Nikolaus är sjöfararnas, men också skolbarnens skyddshelgon. Nikolausdagen blev årsavslutningsdatum på skolan och det firades med att en man klädde ut sig till Nikolaus och delade ut gåvor som vetebullar och äpplen, men bara till de snälla barnen. De bråkiga och lata barnen fick smaka riset! När Luther reformerade kyrkan bytte man ut Nikolaus mot Jesus och flyttade helgen till jul, men en del av de protestantiska länderna behöll Nikolaus och döpte honom till Fader jul, Santa Claus eller julgubben. Men i vårt land var fortfarande tomten endast den gårdstomte som tog hand om djuren och fick gröt av husbonden. Inte förrän 1875, när Victor Rydbergs dikt Lille Vigg med illustrationer av Jenny Nyström släpptes, fick tomten sitt utseende med röda kläder och sin fryntliga uppsyn. Hennes tomtebild var så dominant att Walt Disneys motsvarighet inte blev befäst i Sverige förrän efter andra världskriget! Men nu har den röda tomten å andra sidan nog kommit för att stanna ;0)Dessa små tomtar är tillverkade i min lilla verkstad och bor nu bl a i köket. där de vaktar glöggen och mandeln, så man kan väl nästan säga att de är små "gårdstomtar"!
Det var allt om tomtarna är hemma ;o)

På de frågor som ställdes i förrförra inlägger så svarar jag här:
Ja, kuddarna från Nyblom & Kollén är inköpta, på Alvas hus (internetbutik) & vårt CD-ställ är ett, numera utgånget, skåp från IKEA som från början var antikbetsat men vitmålades av sambon. Kommer inte ihåg namnet men vill minnas att serien finns kvar, bl a i ett TV-skåp. Sök på Blocket, där finns säkert liknande!

Nu ska jag baka färdigt mina lussebullar med julmusiken på hög volym & sen se andra delen av Sagan om ringen, mummakväll!

1 kommentar:

sussilull sa...

"Sickna" små sötingar!